Történelmi események és életképek - izraeli és magyar szemmel címmel szabadtéri tárlat nyílt kedden az izraeli magyarok életét dokumentáló Új Kelet című lap címlapjaiból Budapest belvárosában, a Kazinczy utcában.


A kiállítás az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Kazinczy utcai Café Tel-Aviv szervezésében valósult meg - olvasható az EMIH MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. Az egyetlen, magyar nyelven a mai napig megjelenő izraeli napilap, az Új Kelet legérdekesebb cikkeiből és címlapjaiból összeállított kordokumentumot hat nagyméretű installációból álló szabadtéri tárlat mutatja be a történelmi zsidónegyedben.

Mint írják, a rendhagyó köztéri kiállítás az Új Kelet és a Népszabadság korabeli tudósításait felhasználva hasonlítja össze a jelentős történelmi események szentföldi és magyarországi sajtómegjelenéseit, egyúttal végigvezeti a látogatót Izrael állam 1948-as megalakulása óta eltelt fordulatos évtizedeken.

A kiállítási anyag kitér az 1956-os magyar forradalom izraeli és magyarországi médiavisszhangjára, valamint korabeli, könnyedebb témákat is feldolgoz.

A közlemény Köves Slomót, az EMIH vezető rabbiját idézi, aki hangsúlyozta: "azt szokták mondani, hogy aki kisebbségben él, gazdagodik, hiszen mind a többségi, mind a kisebbségi kultúrát magáénak tudja. Ugyanakkor gazdagítja azt a társadalmat is, melynek tagja. Mindez sok szempontból igaz a magyarországi zsidóságra is". Mint hozzátette: ennek a lenyomata az Új Kelet című napilap is, amelyet eredetileg Kolozsváron adtak ki 1918-ban mint kisebbségi magyar nyelvű, de egyben cionista napilap, és a sors iróniájából a 1940-es évek elején a magyar hatóságok szüntették meg a kiadást.

"Izrael állam megalapítása környékén már itt jelent meg a napilap, majd hamarosan több mint 100 ezer olvasója lett a kiadványnak. Talán ez a kiállítás arra is felhívja a figyelmet, hogy a zsidó lét fenntartása, a magyar-zsidó kultúra ápolása közös felelősségünk" - fogalmazott Köves Slomó, hozzátéve, hogy az EMIH ezért vásárolta meg az Új Kelet-archívumot és ezért hívták életre a kiállítást. Reményeik szerint az archívum hamarosan digitálisan is elérhető lesz, a későbbiekben akár a hazai történészek számára is elérhetővé, kutathatóvá teszik a több ezer oldalnyi anyagot.

Izrael nagykövete, Ilan Mor a kiállítás megnyitóján kifejtette: az Új Kelet évtizedeken keresztül jelentett egyfajta hidat a Magyarországról Izraelbe távozó emberek számára, és a most kiállított anyag is fontos szerepet tölt be a magyar-izraeli kultúra bemutatásában, egyúttal azt is mutatja, hogy a zsidó kultúrának megkérdőjelezhetetlenül van helye Magyarországon.

Vető Marietta, a VII. kerület alpolgármestere a megnyitón elmondta: Erzsébetváros önkormányzata most is, és a jövőben is támogat minden olyan kezdeményezést, mely az eltérő kultúrák közötti kapcsolatok elmélyítését, egymás megismerését segíti elő.

Forrás: MTI