Februárban kezdődött a magyar-osztrák-német közös vasúti járőrszolgálat a Magyarországról induló nemzetközi vonatokon, az azóta eltelt fél évben a rendőrök 7200 embert ellenőriztek, és több mint kétezret, többségében az országban való tartózkodás szabályainak megszegése miatt, elfogtak - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata az MTI megkeresésére pénteken.


A közös vasúti járőrszolgálatról február 13-án írták alá az együttműködési megállapodást a német és az osztrák belügyminisztérium, valamint az ORFK képviselői. 

A megállapodás alapján a Magyarországról Ausztrián át Németország felé tartó nemzetközi vonatokon, illetve az induló pályaudvarokon közös vasúti járőrszolgálatot hajtanak végre, hogy kiszűrjék a schengeni térségbe való továbbutazás feltételeivel nem rendelkező harmadik országbeli állampolgárokat. A rendőrök szúrópróbaszerű és kockázatelemzésen alapuló ellenőrzéseket hajtanak végre.

A közös járőrszolgálatban a magyar rendőrség részéről a Készenléti Rendőrség állománya vesz részt, a tervezett ellenőrzések során a vonatkísérő állomány hétnapos ciklusokban látja el szolgálatát. A járőrcsoportok két magyar, egy osztrák és egy német járőrből állnak. 

Az ORFK tájékoztatása szerint február 18., a közös szolgálat elindulása és július 28. között a rendőrök több mint 7200 embert ellenőriztek, és több mint 2000 személyt fogtak el. Ők többségükben megszegték az országban való tartózkodás szabályait, de embercsempészésért, közokirat-hamisításért is kezdeményeztek eljárást. Az elfogottak túlnyomó többsége afgán és szír állampolgár volt.

A rendőrség jelezte: a háromoldalú járőrszolgálat jól működő, eredményes projekt, és mind a német, mind az osztrák fel pozitívan nyilatkozott róla. 

A közös vasúti járőrszolgálaton kívül, 2008 januárjától közös magyar-osztrák közterületi járőrszolgálat működik a magyar-osztrák határszakasz magyar oldalán, amely 2012 novemberétől még intenzívebbé vált. A közös járőrszolgálat kiterjedt a mélységi területekre is, ehhez idén február óta a német rendőrség járőrei is csatlakoztak.

Forrás: MTI