Egyre több jogdíjat csenget ki az Artisjus egyre több alkotónak. A szervezet szerint megjelent a zenészek között is a tudatos középosztály.



Több mint 11 ezer magyar dalszerző és jogutód részesült a 2014-ben beszedett jogdíjakból. Az idén tovább nőtt a felosztásban részt vevő művek száma is, ami megközelítette a 600 ezret - közölte az Artisjus - Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület kedden az MTI-vel.

Az Artisjus két hullámban, május 15-én és június 25-én végezte az éves jogdíjfelosztást, ami a teljes kifizetések közel 90 százalékát jelentette. Idén 11 159 magyar dalszerző és jogutód kapott fizetést a tavalyi évben beszedett jogdíjakból. Ez a szám 2012-ben érte el a 10 ezret, és az utóbbi öt évben folyamatos volt a növekedés.

A feldolgozási rendszer, illetve az adatszolgáltatás folyamatos fejlődésének köszönhetően egy év alatt több mint 40 százalékkal nőtt a felosztásban részt vevő művek száma, ami tavaly 585 955 volt. Összesen 7,327 milliárd forintot fizettek ki, ami több mint 10 százalékkal magasabb az előző évinél. Az adatok azt mutatják, erősödik "a szerzői középosztály". Idén 3492-en jutottak 50 ezer forint feletti jövedelemhez, ez két éve 3170, tavaly pedig 3470 fő volt.


Volt, aki milliót kapott

"Azt látjuk, hogy felnövőben van egy sokkal jogdíjtudatosabb szerzőgeneráció, amely odafigyel a regisztrációira, és aktívan ellenőrzi, hogy pontosan milyen művek után kap jogdíjat. A belső felmérésünk során válaszoló több száz szerző 75 százaléka rendszeresen ellenőrzi a Szerzői Információs Rendszer naprakész adatait vagy figyeli a papíralapú tájékoztatásainkat" - idézi a közlemény Tóth Péter Benjamint, az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatóját.

Az Artisjus szerint egymillió forint feletti kifizetésben 636-an részesültek, 500 ezer és egymillió forint közötti összeget 411-en kaptak. Ezer forintnál kevesebbhez jutott 2405 dalszerző vagy jogutód, ezer és ötezer forint közötti összeget 2041-en kaptak.

A mostani kifizetés a rádiós, televíziós, koncert-, üreshordozói, gépzenei és filmzenei jogdíjakat tartalmazta. Az év során más időpontban fizeti ki az egyesület az irodalmi, a hangfelvétel-kiadási és online, a kiemelt (egyedi felosztású) koncertek után járó és a külföldi jogdíjakat, valamint az úgynevezett függőszámla-kifizetéseket.