Kirándulások mellett közös alkotás, kiállítás, konferencia és gasztronómiai bemutató is várja a francia, lengyel, szlovák, erdélyi, vajdasági és magyar fiatalokat a II. Nemzetközi Ifjúsági Találkozón augusztus 18. és 23. között Martfűn.


A találkozó kapcsolódik a Nemzetközi Gyermek Népi és Sportjátékfesztiválhoz, emellett ősszel filmszemlét is tartanak a Jász-Nagykun-Szolnok megyei városban.

Papp Antal (független), Martfű polgármestere a programokról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: száznál is több francia, lengyel, szlovák, erdélyi, vajdasági és magyar fiatalt várnak a település művelődési központja és könyvtára, valamint önkormányzata által szervezett II. Nemzetközi Ifjúsági Találkozóra. 

Asztalosné Kocsis Enikő, a Martfűi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója szólt arról, hogy az Európa jövője, utak, lehetőségek a fenntartható fejlődés jegyében mottóval rendezett találkozó programjai között szerepel közös konferencia, ökoturisztikai kirándulás, közös alkotás, kiállítás és gasztronómiai bemutató is.

Hozzátette: a találkozó augusztus 22-én kapcsolódik a Tesz-Vesz Ifjúsági és Gyermekalapítvány, valamint az Agraria-Apure Egyesület által szervezett Nemzetközi Gyermek Népi és Sportjátékfesztiválhoz.

Bali István, az Agraria-Apure Egyesület elnöke elmondta: a népi játékokat lengyel, francia, cseh, spanyol és magyar résztvevők mutatják be az érdeklődőknek augusztus 22-én délelőtt a Martfűi Termál Strandon, délután pedig az Örökség Zenei Fesztiválhoz kapcsolódóan a szolnoki Tiszai hajósok terén. 

Az őszi programok közül Asztalosné Kocsis Enikő kiemelte az október 15. és 18. között tartandó Dokumentumfilmek a vidékről elnevezésű filmszemlét. A harmadik alkalommal tartandó seregszemlén bemutatják az európai vidéki emberről és a táj világáról készült filmes alkotásokat, amelyek tükrözik a vidéken élő emberek életkörülményeit, életérzéseit és jövőképét. Kiemelt figyelmet szánnak a vidéki fiatalok élethelyzetének, lehetőségeinek, a vidék értékeinek bemutatására. 

A filmszemlére augusztus 15-ig lehet nevezni, a legjobb alkotásokat díjazzák. A legutóbbi, 2013-as martfűi filmszemlén 12 országból 82 alkotással neveztek. Az eseményre meghívást kapnak a közszolgálati és közösségi médiumok képviselői és az európai vidékfejlesztési központok szakemberei. A szemle négy napja alatt levetítik a beküldött filmeket, szakmai beszélgetést tartanak, továbbá előadásokat is hallhatnak az érdeklődők.

Forrás: MTI