Nem léptek életbe külön óvóintézkedések az állatokra vonatkozóan a kánikula miatt a Fővárosi Állat- és Növénykertben, az esetleges problémákra pedig fel vannak készülve - mondta el az MTI-nek Sós Endre, a budapesti intézmény állatorvosa csütörtökön.


A szakember hozzátette, hogy az állatkertben megtalálható fajok többsége a mérsékelt égövi vagy trópusi, szubtrópusi területekről származik, így számukra nem szokatlan jelenség a 30-40 Celsius fokos meleg. Jelenleg nem is élnek olyan állatfajok - például jegesmedve - az állatkertben, amelyek különösen érzékenyek lennének a hőségre, inkább a hirtelen lehűlés, hideg időjárás idején fellépő fűtési problémák esetén lenne szükség a megszokottól eltérő intézkedésekre. 

"Nagyon lényeges, hogy az állatok maguk választhassák meg a komfortzónájukat, menedéket lelhessenek az extrém meleg elől" - hangsúlyozta Sós Endre.

Elmondása szerint a kifutók úgy vannak kiépítve, hogy az állatok szabadon mozoghassanak, találhassanak maguknak napfénytől védett árnyékos helyeket, valamint a víz közelségét igénylő fajok - többek között a medvék és szibériai tigrisek - lakhelyeinek része a medence is.

Egy-egy állatfaj beszerzésekor, lakhelyük kialakításakor komoly hangsúlyt fektetnek a megfelelő helyszín kiválasztására, például a Himalája lejtőin őshonos, hőséget nem kedvelő kispandák kifutója a Nagyszikla oldalában, az állatkert egyik legjobban parkosított, árnyas részén kapott helyet.

Sok állatnál, így például az elefántok és orrszarvúak esetében is a napi rutin részét képezi a zuhanyoztatás, azonban ezt sem alkalmazzák a megszokottnál többször a mostani hőség idején - magyarázta Sós Endre.

A szakember hozzátette: az állatkert lakóinak egészségét napi szinten ellenőrzi az intézmény három állatorvosa, akik az előre eltervezhető beavatkozásokat - például a bármilyen okból történő befogást és áttelepítést - igyekeznek nem a hőségre időzíteni. 

Mint fogalmazott, természetesen előfordulhat, hogy a szokatlan meleg egy-egy fiatal vagy idősebb állat egészségét jobban megterheli, ilyenkor az elkerülhetetlen egészségügyi beavatkozások elvégzését a korahajnali és a későesti órákra tervezik.

"Az esetleges problémákra fel vagyunk készülve, rutinból tudjuk orvosolni az ilyen helyzeteket" - hangsúlyozta Sós Endre.

Forrás: MTI