Emelte idei forgalom-előrejelzését a Richter Gedeon Nyrt., a gyógyszergyár a kedvező féléves eredmények után nulla és 2 százalék közötti árbevételcsökkenést vár 2015-ben, míg egy negyedévvel korábban még 7-8 százalékos euróban számolt visszaesést jelzett.



Bogsch Erik, a gyógyszergyár vezérigazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón a második negyedévi kedvező számokra utalva hangsúlyozta, hogy egy negyedév eredményéből nem lehet különösebb következtetéseket levonni, alapvetően az éves számok azok, amelyek jobban értékelhetők.

Kifejtette, hogy a növekvő árbevétel és az alacsonyabb költségek mellett a kiváló pénzügyi eredmény is hozzájárult az adózott eredmény növekedéséhez.

A gyógyszergyár nettó nyeresége 22,46 milliárd forint lett az április-júniusi időszakban, 62,6 százalékkal felülmúlva a múlt év második negyedév adatát, miközben az elemzői várakozások profitcsökkenést jeleztek.

Az év első hat hónapjában 183,95 milliárd forint árbevételt ért el a Richter, ez forintban és euróban egyaránt 5,3 százalékkal több a tavalyinál, az anyavállalat tulajdonosaira jutó adózott eredménye pedig 62 százalékkal 37,5 milliárd forintra nőtt.

Az egyes piacok teljesítményét értékelve a vezérigazgató kiemelte, hogy Oroszországban az első félévben jelentősen nőtt az árbevétel, rubelben 38,5 százalékkal. Ezt egyszeri hatásokkal, év eleji raktárkészlet feltöltésekkel és áremelésekkel magyarázta. Hozzátette, hogy a lassuló orosz gazdaság miatt a második félévben, sőt jövőre is csökkenés várható a vásárlóerőben. Az orosz piacon 16 milliárd rubel éves árbevételt vár a társaság, ez 1 milliárddal több, mint amit az előző negyedévben jelzett előre.

A FÁK-országok közül Ukrajnában jelentősen visszaesett a forgalom, amit az is mutat, hogy részesedése az összes árbevételből 2 százalékra csökkent a tavalyi 5-ről. Ezen a piacon rontott várakozásán a társaság, és immár 60 százalékos, dollárban számított csökkenést vár az évben, a korábbi 40 százalékkal szemben. A FÁK-országok összesített forgalmában pedig stagnálásra számít a Richter.

A nyugat-európai piacon várhatóan 10 százalékkal nőnek a bevételek, amelyek legnagyobb részét a nőgyógyászati termékek teszik ki. Ezek közül az Esmya nevű eredeti készítmény forgalma várhatóan 47 millió eurót ér el.

A kelet-európai országokban 10 százalékos árbevétel-visszaesés várható az idén, ez kissé rosszabb előrejelzés a korábban 7-8 százalékra várt csökkenéshez képest.

Az amerikai kilátásokon viszont javított a cég, itt 5-10 százalékos csökkenést vár a korábbi 30 százalékos helyett. A kínai piacon szintén javulás várható, ott euróban 15 százalékkal nőhet a forgalom az idén, míg korábban 10 százalékos bővülést várt a társaság. A magyarországi előrejelzés is optimistább lett, korábban stagnálással, most legfeljebb 5 százalékos emelkedéssel számol a cég.

A vezérigazgató kiemelte, hogy a fedezeti hányad értéke rendkívül magas, 63,5 százalékos volt az első fél évben, ami a nagyobb árbevételnek és a kedvező árfolyamoknak köszönhető. Az év egészére 62 százalékos értéket jelzett előre.

A Richter üzemi eredménye szintén jól alakult az év első hat hónapjában, 65,3 százalékkal, 31,65 milliárd forintra emelkedett, az üzleti eredményhányad pedig 17,2 százalékra nőtt a tavaly első fél évben elért 11 százalékról. Az társaság idei várakozása szerint 13-14 százalék között lehet az éves üzleti eredményhányad.

Forrás: MTI