A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényszekciójának forgalma 41,7 milliárd forint volt a héten, ez mintegy 13 milliárd forinttal több az előző hetinél.


A BUX 1,93 százalékkal emelkedve, 22 490,22 ponton zárt pénteken. Minden vezető részvény árfolyama erősödött a héten.

Hétfőn a nyugati tőzsdéken - a görög megegyezés hatására - 1,5-2 százalékos emelkedés mutatkozott már nyitáskor, de a magyar börze indexének emelkedése ennek csak az egytizedét érte el. A Mol és az OTP árfolyama emelkedett.

Kedden a BUX negyedszázalékos pluszban zárt, az OTP gyakorlatilag a DAX-ot követte, így 1 százalékkal erősödött. A piacok a görög mentőcsomagról szóló szerdai görög parlamenti szavazásra vártak.

Szerdán tőzsdezáráskor a befektetők továbbra is a görög mentőcsomaggal kapcsolatos szavazás eredményét várták, ez tartotta izgalomban a tőkepiacokat. A magyar eszközök minimálisan erősödtek, ami a nemzetközi hangulatnak volt köszönhető.

Csütörtökön a piacok élénkültek, miután a görög parlament elfogadta a hitelezők javaslatát. Az optimista hangulatban a kereskedés végén a nyugat-európai és a régiós tőzsdék is pluszban zártak. A BUX 1 százalékkal - több mint 200 ponttal - erősödött. A hazai börzén a forgalom csaknem megduplázódott - 12,7 milliárd forintot ért el - az előző napok forgalmához képest. Különösen a Mol és a Richter részvényei teljesítettek jól.

Pénteken, újra alacsony forgalom mellett, a nemzetközi hangulatot követte a magyar börze is. A befektetők kivártak a görög válság még hátralévő megoldásainak megszavazásáig, nem nagyon hagytak nyitott pozíciókat a hét végére, nehogy valami nem várt esemény zavart okozzon.

A Mol árfolyama 345 forinttal, 2,4 százalékkal 14 700 forintra erősödött. Az OTP-részvények ára 125 forinttal, 2,17 százalékkal 5880 forintra nőtt. A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 1,02 százalékkal 398 forintra emelkedett. A Richter-papírok árfolyama 71 forinttal, 1,67 százalékkal 4326 forintra nőtt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 1672,67 ponton zárt pénteken, ez 19,87 pontos, 1,2 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi záráshoz viszonyítva.

Forrás: MTI