David Cameron Amerikában próbálja elvenni a fiatalok kedvét, hogy csatlakozzanak a terrorszervezethez. Több törvényt szigoríthatnak a hatékonyabb fellépés érdekében.


David Cameron brit kormányfő hétfőn, egy amerikai rendezvényen mond beszédet, az előzetesen ismertetett részletek szerint arra figyelmezteti majd a fiatal brit muszlimokat, hogy gyakorlatilag a biztos halál vár rájuk, ha csatlakoznak az Irakban, Szíriában és Észak-Afrikában brutális terrorcselekményeket elkövető iszlamista milíciához.

Cameron arról is beszél majd, hogy ha a fiatalok csatlakoznak a szervezethez, „nem egy mozgalom megbecsült tagjai” lesznek, hanem ágyútöltelékként használják őket.

“A fiúkat agymosásnak vetik alá, testükre pokolgépeket szíjaznak és felrobbantják őket. A lányokra rabszolgasors vár

Az utóbbi hónapokban több esetben is előfordult, hogy brit muszlim fiatalok - köztük kiskorú lányok, sőt nem egyszer egész családok, kiskorú gyermekeikkel együtt - Szíriába utaztak, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. A brit határőrizeti szervek többször is a repülőtereken tartóztattak fel egyedül utazó fiatalkorúakat, akikről gyanítható volt, hogy Szíriába tartanak és az Iszlám Államhoz akarnak csatlakozni.

Hétfői beszédében Cameron várhatóan törvényi szigorításokat is bejelent az ilyen esetek megakadályozására. A The Sunday Times című brit lap értesülése szerint a brit miniszterelnök törvényi fellépést jelenthet be azok ellen is, akik csak „hallgatólagosan támogatják” az Iszlám Államot. A brit kormány emellett új törvényi definíciót is kidolgoz a szélsőségességre, a jogszabály alapján demokrácia, a törvényesség és a vallási tolerancia ellen uszítókat büntethetik.

Szigorítani akarják a brit iskolákban radikális eszméket hirdető hitszónokok elleni fellépést is, valamint büntetni akarják az olyan összeesküvési elméletek terjesztőit is, amelyek szerint a nyugati titkosszolgálatok állnak a terrorcselekmények mögött, vagy e szolgálatok muszlim gyerekeket figyelnek meg.