A hajnali tekerések nem csak jól indítják a hétköznapokat, de remek csapatban bringázhatsz, és még versenyek is vannak.


Utóbbi években robbanásszerű fejlődés tapasztalható az amatőr tömegsportban. Az egyre nagyobb tömeg és a kor technikai vívmányainak egyik következménye, jellegzetes jelenségei a közösségi sportesemények. Ezek mindig ingyenesek és a sportteljesítmény helyett inkább a testmozgás élményrészét szem elé helyező események. Főként futásnál tapasztalható ez, hiszen szinte a hét minden napjára jutnak ilyen közösségi futások. Kezdőknek, aszfaltfutók, terepen futóknak, hölgyeknek, kutyával futóknak és még sokáig sorolhatnánk. A tematikus típusnak csak a fantázia szab határt. Érdekes módon a kerékpár területén egyetlen ilyen mozgalom bontakozott ki az elmúlt évek során, a Coffee Ride. 





2012-ben indult minden, mikor néhányan úgy gondolták, hogy annyi örömet lelnek a bringázásban, hogy a városi közlekedés nem elég. Hétköznapi kerékpárosokról, főként fixisektől (örökhajtós kerékpár) volt szó, akiknek akkor halvány fogalmuk nem volt az országúti kerékpározásról. Dolgozó emberek lévén a szabadidő szűk keresztmetszet, pedig a bringázás időigényes dolog. Így jutott a választás a hajnalra, hiszen általában mindenki ráér akkor, amikor amúgy még aludna. Mára már a tekerés védjegyévé vált a 6:00, amikor az összes ilyen esemény kezdődik. Gyors fejszámolással kiderül, a reggeli, öltözködés és a találkozópontra való eljutás a hétköznapi értelembe véve vett korán kelésnél jóval nagyobb áldozatot igényel a bringásoktól.



Kezdetben csak egy tucat ember gondolta, hogy ezt az áldozatot meghozza a közös bringázás érdekében, de azóta ott tart a dolog, hogy az egy héten tartott események alatt megmozgatott emberek száma már háromjegyű. Azon túl, hogy az egész egyre népszerűbb, köszönhető ez annak is, hogy a klasszikus szerdai tekerésen kívül, ahol ma már választható az erőnlétekhez mért táv és tempó, tavaly elindult a lányoknak szóló PINK tekerés, valamint a fejlődni vágyóknak a kerékpárkezelésre fókuszáló SKILL technikai edzés is a pénteki EXTRA tekerések mellett, ami pedig a keményebb edzettségűeknek szól.



Ezek a hajnali tekerések nem csak jól indítják a hétköznapokat, hosszú távon remek fejlődési lehetőség, amit nem is igazolhat jobban a szervezők által önerőből összehozott csapat, ami 2013-ban indult, majd egy évvel később már kibővített taglétszámmal és szponzorokkal kiegészülve Team Econix-Cr (CR utalva a Coffee Ride-ra) néven működik. A hazai és környékbeli eseményeken már tucatnyi dobogós helyet és pár bajnoki címet is szereztek, így tisztán látszik, hogy nem csak kellemes, de hasznos időtöltés is ez a szűk három óra, amit nyújtanak. 



Egy júniusi szerdán mi is nyomon követtük, hogyan zajlik egy ilyen reggel, hogy teker együtt 80 ember a még ébredező városban, majd ébreszti fel őket a Pilisben megemelkedett pulzusuk. A fotók talán átadják a hangulatot, hogy milyen érzés munka előtt letudni egy Siófok - Budapest távolságot. És meglátható. hogy indítja be mindez úgy a reggelt, ahogy talán egy dupla kávé sem teszi. 



Természetesen mindenkinek nyitottak az események, aki kedvet kapott. Követni őket ITT lehet, ahol minden héten megtalálhatóak az események.

Ha te is elmennél, kattints ide!