Az MSZP törvénymódosítással tenné lehetővé az újszülöttek konzuli eljárásban történő anyakönyvezését a külföldön dolgozó magyarok adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében.


A szocialista párt pénteken, az MTI-hez eljuttatott közleményében számolt be kezdeményezéséről.

Az MSZP törvénymódosító javaslatát Kunhalmi Ágnes és Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselők jegyzi. Azt szeretnék elérni, hogy az anyakönyvi eljárásról szóló jogszabály - az egyszerű megítélésű ügyekben - a kormányhivatalok helyett a hivatásos konzuli tisztségviselőknek is adjon lehetőséget a gyermekek anyakönyvezésére.

Mindezt azért tartják fontosnak, mert szerintük jelenleg nyolcezer gyermek anyakönyvezése húzódik, hiszen külföldön élő szüleiknek akár egy évet is igénybe vehet az ügyintézés.

"A Fidesz-kormány érdemben felelős a problémáért, hiszen a dúvad módjára végrehajtott átalakítások következtében olyan államigazgatási egységhez kerültek az anyakönyvi ügyek, amely nem képes megbirkózni a feladattal" - fogalmaz az MSZP.

Kiemelik azt is, hogy a KSH legfrissebb tanulmánya szerint a kivándorlás immáron nyolc éve folyamatosan növekszik, miközben a "Fidesz-rezsim csak letagadja a tényeket és láthatóan továbbra is cserben hagyja a tömegesen kivándoroltakat". 

Forrás: MTI