Veszprém mint város, közösségi tér és mint turisztikai célpont is megújult – jelentette ki Navracsics Tibor uniós biztos csütörtökön a megújult helyi közterületek átadása alkalmából tartott ünnepségen.


Az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa úgy fogalmazott, a veszprémi belváros rehabilitációjának második ütemeként megújult terek, épületek is azt bizonyítják, hogy a magyar városok egyértelmű nyertesei az uniós tagságnak.

Navracsics Tibor úgy fogalmazott: Veszprém egyike a gyarapodó közösségeknek, ami részben földrajzi, gazdasági adottságaiból adódik, másrészt a városvezetés jó döntéseinek következménye. 

Veszprém mai lakóinak öröksége a 18-19. században épült városrész és a 20. század második felében létrehozott szocialista városközpont, amelynek uniós támogatással történt megújítása nagy jelentőséggel bír - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ezen értékek megőrzése és további gyarapítása fontos feladat.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, hogy a veszprémi belváros rehabilitációjának első üteme 4,5 milliárd forintból, míg a most átadott második ütem 700 millió forintból valósult meg.

Utalt arra, hogy a megújult tereket a közelmúltban lezajlott utcazene-fesztivál idején már birtokba vették a veszprémiek és az oda látogatók, a csütörtöki esemény "pusztán" a hivatalos átadási ünnepség.

A polgármester az infrastrukturális fejlesztésen túl a közösségépítés fontosságát emelte ki, amely véleménye szerint a város felújítása során, az önkormányzat, a vállalkozók és a civil szféra összefogásában is testet öltött.

Holcinger László, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatójának helyettese azt mondta, egyedülálló, hogy az elmúlt egy évben több helyszín egyidejű felújítása révén olyan városkép jött létre, amely vonzó az ott élők és a turisták számára egyaránt, és amelyből "jelentős gazdasági fejlődés kovácsolható".

Ferenczy Gábor, a Pro Veszprém Kft. ügyvezetője kifejtette: a 2014 augusztusában indult beruházás eredményeként a város öt közterülete újult meg, azokon belül járdák, parkok, udvarok. Hozzátette: felújították a város zeneiskolájának, valamint belvárosi áruházának külsejét és homlokzatát is. 

Forrás: MTI