Javult a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) pénzügyi gazdálkodásának szabályozottsága 2008 és 2013 között - olvasható az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csütörtökön megjelent vizsgálati jelentésében.


Az ÁSZ összegzése szerint a hivatalnál 2008 és 2013 között javult a belső kontrollrendszer kialakításának és működtetésének szabályszerűsége, viszont a vagyongazdálkodási tevékenység szabályozottsága csak részben felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

A kiadási előirányzat felhasználásának ellenőrzése során megállapították, hogy több szolgáltatási szerződés esetében a hivatal közbeszerzési eljárás lefolytatása mellőzésével kötött szerződést, valamint a közbeszerzési értékhatárt elérő szolgáltatásokkal összefüggésben több esetben sem folytatott le közbeszerzést.

Megállapították azt is, hogy 2008-ban és 2009-ben a gazdálkodási jogkörök gyakorlása, a kulcskontrollok működése - mind a kiadások, mind a bevételek esetében - nem volt megfelelő, de 2010 és 2013 között a gazdálkodási jogköröket már megfelelően gyakorolták.

Az ÁSZ azt javasolja a belügyminiszternek, hogy intézkedjen a hivatal közfeladatainak ellátására vonatkozó erőforrásokkal való szabályszerű és hatékony gazdálkodáshoz szükséges követelmények kialakításáról, ezek számonkéréséről és ellenőrzéséről.

Forrás: MTI