A hőségriadó meghosszabbításával a fővárosi önkormányzat cégei is folytatják az ezzel összefüggő intézkedéseket.


Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Tarlós István főpolgármester utasítására a főváros cégei ezután is mindent megtesznek azért, hogy enyhítsenek a lakosság hőérzetén. A Fővárosi Vízművek munkatársai a hőségriadó idején reggel 10 órától este 6-ig hűtött zacskós vizet osztanak a Deák téren.

A budapesti közúthálózatot folyamatosan locsolják a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkatársai: a nappali műszakban elsősorban a lakótelepeket, a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat. A locsolásra azért van szükség, mert az útburkolat 50-60 fokra is felhevülhet, emellett a víz leköti a port és a polleneket. A BKV megrendelésére meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsolják a villamossíneket is.

Visszavonásig tovább tartanak nyitva a fővárosi fürdők: a Palatinus Strandfürdő, a Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, valamint a Dagály Termálfürdő Strandfürdő és Uszoda este 9 óráig, a Széchenyi Gyógyfürdő és Szent Lukács Gyógyfürdő este 10 óráig várja a vendégeket. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő összes strand pénztárához ingyenesen használható ásványvíz-automatákat helyeznek ki, de folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV-sugárzásra és a fokozott folyadékpótlás szükségességére is.

A több mint száz ivókutat kezelő Főkert Zrt. munkatársait a hőség idején meg lehet kérni arra, hogy nyissák meg a zöldterületek öntözésére való csapokat. A társaság mindvégig öntözi a kiemelt zöldterületeket és naponta többször a játszóterek hűtéséről is gondoskodik. A közleményben ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a parki, köztéri szökőkutakban tilos fürdeni.

Előzőleg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala tudatta, hogy az országos tisztifőorvos vasárnap 24 óráig meghosszabbítja az ország egész területére kiadott hőségriadót.

Forrás: MTI