A konyhai nagygépek a lakásunk legnagyobb áramfogyasztói és egyben a villanyszámla ősi ellenségei. Ezt tudva egyik olvasónk, Norbi tett is ellene. No, de mit lehet tenni egy hűtővel? Ne nyissam ki az ajtaját?


Norbi a módszerével módszeresen (micsoda szókép!) 5-8 kW-tal csökkentette a villanyszámláját. Ráadásul úgy, hogy a teendője sem több, mint bekötni egy cipőfűzőt. Le a kalappal előtte, hiszen a macerát vállalva a környezetet is mentesíti a felesleges terheléstől. Lássuk, mit csinált!

A lakás egyik fő elektronikai eszköze a hűtőszekrény. Sokféle módon lehet az általa generált villanyszámlán spórolni, íme az első: ehhez nem kell más, csak pár darab hipermarketekben is megvásárolható jégakku.

Mit tegyek?

A jégakkut éjszakára helyezd a fagyasztóba, így reggelre megfagy. Ajánlatos 4-6 darabot fagyasztani egyszerre, vagy amennyi helyed épp van a húsgombócok mellett! Reggel, a már megfagyott jégakkukat szépen kiveszed a fagyasztóból, majd áthelyezed a hűtő "normál" hűtőterébe. Ebben eddig nincs semmi bonyolult, ugye? 

Most jön a trükk!

A jégakkukat polconként helyezd el, és fontos, hogy egyet mindenképp oda rakj, ahol a hőmérséklet-érzékelő van (ez szinte minden hűtőnél ott található, ahol a lámpa és a hőfokszabályzó van).

S miként lehet így spórolni? A hőmérséklet-érzékelőt becsapjuk ezáltal a rendszert, ugyanis a hűtő úgy “érzékeli”, hogy a hőfok megfelelő, így nem fog bekapcsolni a hűtőrendszer.


Amint a jégakkuk elveszítik hőleadási képességüket, a hűtő ismét “normál” üzemmódban fog működni, de erre az esetre már elő van készítve az újabb adag jégakku a fagyasztóban! 

Aggódsz, hogy a normál hűtőtérben nem lesz "hideg"? Dehogynem! A jégakku "dolgozik" a hűtő helyett!

Olvasd el a TELJES CIKKET és megtudhatod, mennyit spórolhatsz forintban a fenti módszerrel!

Ha tetszett az ötlet, ajánld az ismerőseidnek is!