A világ legismertebb “elveszett városai” Machu Picchu, Pompeji, Angkor. A turisták imádják őket, a régészeti oldalak szívesen foglalkoznak velük és valószínűleg mindenki látott már legalább egy tucat képet róluk. De rengeteg másik “elveszett város” van a világon. Ezek a kőemlékek akár évezredekkel röpíthetnek vissza minket a múltba. Nemcsak az meglepő, hogy egyik-másik milyen jó állapotban megmaradt, hanem hogy mennyire hasonlítanak a modern városokra. Nézzünk 16 példát!

1. Ciudad Perdida

A mostani nevét “Elveszett Városként” fordíthatnánk, de ezt a kolumbiai Sierra Nevadában fekvő várost több néven is ismerik: Teyuna, Buritaca. Krisztus előtt 800-ban alapították, az inka Machu Picchu előtt körülbelül 650 évvel. Azonban 1972-ig nem fedezték fel. Úgy tűnik egy központi város lehetett egy falu hálózatban, amit Tairona emberei építettek. Teraszok, úthálózat és körkörös terek jellemzik. Nagyjából 8000 ember otthona lehetett.


2. Skara Brae

A skót Orkney-szigetek legnagyobbikán található ez a neolit kori település. Még az egyiptomi nagy piramisoknál és az angliai Stonehenge-nél is előbb épült. Azonban évezredekig eltemetve maradt, egészen egy hatalmas viharig, ami 1850-ben kiásta a kő építményeket. A Skara Brae körülbelül a Krisztus előtt 3180 és 2500 között volt lakott, de az egyre hidegebb időjárás költözésre kényszerítette a lakosokat.


3. Memphis

Nem, nem azm amelyik Tennessee államban fekszik. Ez a Memphis Egyiptom első fővárosa volt és még évezredekig fontos szerepet töltött be az ország életében. A legenda szerint Meni király alapította a Nílus új mederbe terelésével, Hérodotosz szerint Krisztus előtt 3100-ban. Bár később Théba lett az egyiptomi főváros, Memphis továbbra is egy erős város maradt. A görög és római időkben már Alexandria volt a legkedveltebb város, Memphis pedig hanyatlásnak indult.


4. Mohendzsodáro

Erre a Pakisztánban található, Indus-völgyi városra talán néhányan azért emlékeznek a történelem órákról. Krisztus előtt 2600 évvel alapították és körülbelül 600 éven át virágzott, majd elhagyták a lakók a várost. 1922-ben fedezték fel újra. Rengeteg leletet és technikai találmányt találtak a feltárásnál. Mohan - Dzsodáro jelentése: “halottak dombja”, de ezt a nevet a modern korban kapta, az eredeti neve talán “Kukkutarma” lehetett.


5. Tímgád

Ezt a római kori kolóniát Traianus császár alapította Algériában, időszámításunk szerint körülbelül 100-ban. Mintegy tisztelgésként a szülei és a nővére előtt. Mára csak romok maradtak, de a rómaiak által használt négyzetes alapterületű kialakítás még ma is látszik. 400 évig nyugodt érintetlenségben maradt meg, egészen a vandálok és a barbárok fosztogatásáig. Végül az arabok hódították meg. Utána üresen maradt a város és lassan elnyelte a homok. 1881-ben fedezték fel újra.


6. Caral

Ezen a képen nem tűnik másnak Caral városa, mint a száraz perui táj folytatásának. Pedig a Norte Chico civilizáció egyik legnagyobb városának maradványáról van szó. Amerikában ez az egyik legrégibb civilizációs központ, Krisztus előtt 2600-2000-ig lakták, egyszerre 3000 ember.


7. Taxila

Taxila észak-nyugat Pakisztánban fekszik, és már elképesztő mennyiségű kulturális változáson ment át. Ókori városként először Dárius perzsa király hódította meg, Krisztus előtt 518-ban. Körülbelül 200 évvel később, Nagy Sándor alatt görög város lett. Ezután még többször meghódították mások, amíg egy buddhista központ lett, és a legenda szerint Tamás apostol is ellátogatott ide az első században. A közeli kereskedelmi útvonalak miatt a város fontos szerepet töltött be egészen addig, amíg ezeknek az útvonalaknak csökkent a jelentősége. Végül az ötödik században a hunok pusztították el a várost. A képen látható sztúpa romon hindu, buddhista és görög templom jellegzetességek is felfedezhetők, bizonyítva a város vegyes örökségét.


8. Hatra

Az iraki Hatra városa az első Arab Királyság fővárosa volt. Vastag, magas falai még a rómaiakat is megállították. A pártusok ideje alatt kereskedelmi és vallási központként virágzott, majd az iráni szasszanidák inváziója elpusztította. A város épületei görög, római és keleti hatásokat tükröznek. Ma az Iszlám Állam fenyeget azzal, hogy porig rombolja a várost. Ahogyan Nimrud városával is tették.


9. Száncsi

Száncsit a Krisztus előtti 3. században kezdték építeni. Ez több mint 1000 éven át tartott, egészen az 1200-as évekig. Az 1300-as években az emberek elhagyták a várost, amikor Indiában a buddhizmus népszerűsége csökkent. Ezután benőtte a dzsungel és csak 1818-ban fedezték fel a britek. 


10. Hattuszasz

Hattuszasz a Krisztus előtti 17. században vált a Hettita Birodalom fővárosává, ma Törökország része. Körülbelül 600 évvel később, sok más bronzkori mediterrán városhoz hasonlóan összeomlott. Régészeti bizonyítékok szerint a várost magára hagyták, ahogy a Hettita Birodalom szétmorzsolódott.


11. Chan Chan

A perui Chan Chan a legnagyobb Kolumbusz előtti város Dél-Amerikában. A Csimu Királyság építette valamikor 850 környékén. majd 1470-ben az Inka Birodalom hódította meg. Számítások szerint 30 000 ember lakhatott itt.


12. Sukhothai

Sukhothai szanszkritül annyit jelent: a boldogság hajnala. Ez a templom-komplexum a Thai Birodalom székhelyéül szolgált 140 éven keresztül. A régi város rengeteg turistát vonz a közelben épült New Sukhothai városába. 2014 óta 193 templomot tártak fel és állítottak helyre részlegesen.


13. Mesa Verda

A Colorado államban található Mesa Verde a hegylakó anasazi indiánok generációinak adott otthon. Idővel akkorára nőttek az épületeik, hogy egy háznak akár 150 szobája is lehetett. Az anasazik emellett arról is híresek, hogy 1300 környékén rejtélyesen eltűntek, pedig addigra már több száz éve éltek a területen.


14. Leptis Magna

Egy római kori kereskedőváros, ami ma Líbiában található. A maga idejében egy erős észak-afrikai központnak számított, egészen 760 éven keresztül. Karthágóval ellentétben Leptis Magna városa szövetkezett a rómaiakkal, sőt egy ideig a császári családnak is szálláshelyül szolgált. 365-ben egy cunami mosta el a várost. Többször megszállták, aztán a Szahara növekedésével szépen lassan homok lepte be a várost. 900-ra teljesen eltűnt és az 1930-as évekig senki nem is emlékezett rá. 2005-ben mozaikokat tártak fel itt.


15. Hvalsey

Sok kritérium szerint Hvalsey nem nevezhető városnak, de ez volt a három legnagyobb viking kolónia egyike, amelyek 985 környékén telepedtek le Grönlandon. Fénykorában 4000 ember lakott itt, de aztán ahogy egy másik viking település hanyatlásnak indult, szépen lassan ez is eltűnt. A legutolsó történést, egy esküvőt 1408-ban dokumentálták. Hvalsey azóta nem hallatott magáról: a vőlegény és a menyasszony visszatért Európába és Izlandon telepedtek le.


16. Ani

Ani városa az ötödik században vált jelentőssé és a 900-as évekre már Örményország fővárosa volt. Beceneve: 1001 templom városa. A maradványok csodálatos középkori építészetről tesznek tanúbizonyságot. Az 1200-as évekig virágzott, akkor körülbelül 200 000-en lakták. De egy földrengés, a mongol invázió és a kereskedelmi útvonalak áttevődése máshova csökkentették a jelentőségét. A maradványai ma Törökország területén találhatók. 


Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!

Forrás: Viralnova