Szökőévről már mindenki hallott, de szökőmásodpercről? Márpedig van ilyen: kedden, június 30-án egy szökőmásodperccel hosszabb lesz a nap. Ennek oka a Föld valós forgási ideje és az atomórák által mért idő közti eltérés, illetve az, hogy ezt kiegyenlítésék. Ezért kedd éjjel 11:59:59 után 11:59:60 következik majd (és csak ezután jön 00:00:00, vagyis éjfél).


A Föld ugyanis folyamatosan lassul, a saját tengelye körüli forgása átlagosan 2 ezredmásodperccel késik naponta, ezt pedig elsősorban az apály és a dagály okozza, de közrejátszik benne a kőzetlemezek mozgása, vagy a légköri és óceáni áramlatok dinamikájában bekövetkező változások is.

Ezért aztán egy nap valójában nem 86 400 másodpercből áll, ahogy a szuperpontos atomórák alapján kiszámított egyezményes világidőből következne, hanem 86 400,002 másodpercig tart. Az eltérést a szökőmásodperc egyenlíti ki, amit a Nemzetközi Csillagászati Unió vezette be 1970-ben, amikor az atomórák használatával nyilvánvalóvá vált, hogy nem egyenletes a Föld forgása. 

Két szökőmásodperccel hosszabbodott meg az év 1972-ben, majd 1999-ig minden évben beiktattak egy-egy szökőmásodpercet, azóta viszont ritkábbá váltak az "évhosszabbítások". Az idei lesz a 26. alkalom, amikor beiktatnak egy szökőmásodpercet. Az eddigi szökőmásodpercekből 15-öt szilveszterkor, az ideivel együtt 11-et pedig június utolsó napján iktattak be.

Ha örülsz az ajándék másodpercnek, nyomj egy lájkot!