Nektek mi számít normális alvásnak? Naponta hány órát szoktatok aludni? A következő néhány híres ember egészen furcsa metódusokat követett és lássuk be, mindannyian sikeresek voltak a maguk területén. Lehet, hogy a 2-3 órás pihenés a siker kulcsa?

1. Bonaparte Napóleon

A francia uralkodó alvási rendje igazán nem mondható mindennapinak: sosem aludta végig az éjszakákat, általában éjfélkor tért nyugovóra, de csak egészen hajnali 2-ig. Ekkor ugyanis felkelt, majd hajnali 5 óráig dolgozott, hogy aztán ismét aludjon egy keveset. Ezekkel a kétórás alvásokkal tartotta ugyanis „formában” magát a csaták közepette. Emiatt gyakorlatilag bármikor képes volt felébredni, de az is előfordult, hogy annyira beleszokott ebbe a rutinba, hogy napokig ruhát sem cserélt. Állítólag végső száműzetésében, Szent Ilona-szigetén tudott újra normális rendszerben aludni, délutáni szieszták nélkül.


2. Thomas Alva Edison

A távíró tökéletesítője, a szénszálas izzólámpa feltalálója, valamint további 1093 szabadalom fűződik a nevéhez. Ő volt az egyik legtermékenyebb feltaláló, volt olyan négyéves időszaka, amikor 300 találmányt jelentett be, vagyis ötnaponta egyet. Természetesen egy ilyen koponya sem engedhette meg magának a pihentető napi 8 órás alvást. Edison úgy gondolta, az alvás időpocsékolás, ezért naponta maximum három órát volt hajlandó aludni. Thomas Alva Edison így nyilatkozott erről: „Mindig azt halljuk, hogy az emberek arról beszélnek, az alvás megvonása súlyos csapás. Én inkább az idő, a vitalitás és a lehetőségek pazarlásának nevezném.”


3. Leonardo da Vinci

Az olasz származású polihisztor (festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, költő, író, stb.) szintén a pár órás alvás híve volt. Da Vinci ugyanis az úgynevezett polifázisos alvási rendszer szerint dolgozott (ugyan ezt természetesen akkoriban még nem így hívták). Ahhoz, hogy módszere működjön, rendkívül szigorú napirendet vallott: négyóránként aludt mindösszesen 20 percet. Kutatók úgy gondolják, hogy már az egészen rövid, 6 perces szundikálás is felfrissít és javítja a hosszú távú memóriát. A 20 perces alvás során az álmaink színesek és érdekesek lesznek, de nagy hátránya, hogy ahhoz, hogy ez az alvási technika jól működjön, pontosan be kell tartani a 4 óra – 20 perces időközöket. Ennek a technikának a követője volt még Benjamin Franklin és Albert Einstein is. 


4. Steve Jobs

Az Apple egykori vezérigazgatója szintén csupán pár órát aludt, hajnali 4-kor általában már fent volt. Lázasan készült mindig az értekezletekre, már vasárnap elküldte a cégen belül az anyagot, melyről másnap szó esett. Tréfásan jegyezték meg munkatársai, hogy az Apple-nél a vasárnap hajnal is munkaidőnek számít, hiszen Jobs elvárta, hogy kollégái lehetőleg azonnal válaszoljanak emailjeire. 


5. Salvador Dalí

A szürrealista festőművész is trükközött az alvással. Ezt a módszert is többen alkalmazták, mert úgy gondolták, hogy az alvás közben a gondolataikban keringő kérdésekre ezzel lelik meg hirtelen a választ. A módszer lényege az volt, hogy bal kezében egy súlyos fémtárgyat tartva aludt el, ami alatt egy lemez volt a földön. Ha túl mély fázisba került alvás közben, akkor a fémtárgy kicsúszott a keze közül és hangos csörrenéssel felébresztette. Úgy gondolták ez a módszer azért jó, mert nem engedi túl mélyen aludni az embert, így a gondolatai még „felszínen” vannak, így pedig könnyen rá lehet jönni egy-egy fontos összefüggésre, válaszra, megoldásra. 


Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!