Korábban a Yahoo híroldala is beszámolt a 87 éves magyar hölgyről. Sinka Brigitta ugyanis elhatározta, hogy megdönti a legtöbb igazolt sakkszimultán-parti világcsúcsát. "Azt olvastam, Raúl Capablanca 13 545 partit játszott. Túllicitáltam, 13 600 beígért partival kívánom ezt a rekordot megdönteni. Eddig ilyen gépen nem játszottam, ez izgat, hogy meg tudom-e tanulni ebben a korban" - mondta az idős nő korábban egy portréfilmben. 


A rekordkísérlet sikerült, ugyanis a reklámokból ismert Bici néni, azaz Sinka Brigitta vasárnap Budapesten lejátszotta 13 600. mérkőzését, ezzel megdöntötte a kubai nagymester eddigi világcsúcsát - írja a HVG. Bici néni szeretné, ha teljesítményét a Guinness-rekordok is elismerné, amire meg is van minden esélye, hiszen ehhez az évek során játszott partijairól vezetett pontos feljegyzések is nagyban hozzájárulhatnak.

Bici néni és a kihívás


Bici néni az ötvenes években a MÉH revizoraként dolgozott. Munkája mellett sakkversenyző lett, mesteri címet nyert, országos, európai és világversenyeken szerepelt, kiváló eredményekkel. Több mint fél évszázados profi sakkozói pályáján számos hírességgel került kapcsolatba, így Bobby Fischer, Borisz Szpasszkij, Mihail Tal világbajnokokkal. Eközben a MÉH revizoraként gyerekeknek szervezett versenyeket, több ezerrel gyermekkel játszott. Sinka Brigitta kétszer volt második a magyar női sakkbajnokságon, és két sakkolimpiára nevezték, de végül mindkétszer lemaradt az utazásról. 

A szimultán olyan sakkpartit jelent, amelynek során egy játékos egyszerre több ellenféllel szemben játszik, külön táblákon. Minden lépés után a soron következő ellenfélnél folytatja a játékot, addig, amíg mindegyik játszma véget ér. Sinka Brigitta teljesítménye ezért is számít kiemelkedőnek.

Ha te is szurkolták Bici néninek a világrekordhoz, nyomj egy lájkot!