(1) Az ÉKSE a kulturális rendezvények szervezése, könyvek, kulturális folyóiratok, kiadványok, hanganyagok, videók és webfelületek szerkesztése-terjesztése, könyvbemutatók, koncertek, kiállítások, fesztiválok és szakmai vásárok létrehívása, népszerűsítése és azok lebonyolítása mellett, sportrendezvények szervezése, sport és szabadidősport oktatása, sportesemények, kiállítások, szakmai vásárok, bemutatók és sportfesztiválok szervezése, hirdetése és lebonyolítása céljából létrehozott szervezet. A Sportegyesület nemre, nemzetiségre, korra, világnézetre, vallási hovatartozásra való tekintet nélkül tömöríti tagjait és számukra lehetőségeihez mérten egyesületi, kulturális és sportéletet teremt.

(2) Az ÉKSE elsődlegesen Magyarország területén, az önkormányotokkal és más civilszervezetekkel (sport és kulturális egyesületekkel, alapítványokkal) együttműködésben támogatja tagságának, illetve a lakosságnak, kulturális és sport programjait, kiadványainak szerkesztését-népszerűsítését, rendezvényeinek megtervezését-kivitelezését, ezáltal lehetőséget nyújtva a tehetséges kezdőknek, illetve fiataloknak a kulturális, valamint a sportélet területén történő kibontakozásra, bemutatkozásra úgy hazai mint nemzetközi megmérettetéseken, versenyeken. Illetve a fent említettekhez hasonló rendezvényeket, eseményeket, programokat, fesztiválokat és bemutatókat szervez, illetve kiadványokat, internetes platformokat, hanganyagokat és videókat készít, hogy ez által népszerűsítse az egyesület tagjainak a kultúra és sport területén végzett tevékenységét. 

(3) Az ÉKSE céljainak megvalósítása érdekében, nemzetközi tevékenységet is folytathat. Nemzetközi szervezetekkel karöltve hozzájárul a hazai kulturális és sportélet céljainak nemzetközi szinten történő megvalósításához.

(4) Az ÉKSE céljai gazdasági feltételeinek megteremtése érdekében a ÉKSE - kiegészítő jelleggel - gazdasági-vállalkozási tevékenységet folytathat, vállalatot létesíthet, magán- illetőleg jogi személyekkel jogi személyiséggel rendelkező vagy a nélküli gazdasági társaságot létesíthet, illetőleg ilyenbe tagként beléphet. Az ÉKSE ezen tevékenységét kizárólag másodlagosan végezheti. A ÉKSE kultúrával és sporttal össze nem függő tevékenységet, valamint kulturális- és sport-tevékenységével összefüggő kereskedelmi tevékenységet (ideértve a ÉKSE vagyoni értékű jogainak hasznosítását is) melléktevékenységként folytathat.