Több banktól is úgy értesültünk, hogy az egykori végtörlesztők mindössze néhány százaléka nyújtott be igényt az elszámolásra március 31-éig. A lemaradók kimaradtak: ők nem is kapnak elszámolást, így valószínűleg több ezren estek el valamekkora összegtől. 


A végtörlesztők 5 éven belül végtörlesztettek (nem évült el a követelésük), vagyis elvileg jogosultak az elszámolásra, csakhogy a nekik visszajáró összegből le kell vonni a végtörlesztés során igénybe vett árfolyamkedvezményt. Ahhoz, hogy nagyon durván megbecsülhessük, a végtörlesztők hány százalékának járt volna vissza valamennyi az elszámolás révén, két adatot érdemes összehasonlítanunk: 

A 2011-2012-ben kedvezményesen végtörlesztő ügyfelek nagyjából 30%-os árfolyamkedvezményben részesültek, amikor lezárták hitelszerződésüket, vagyis a tartozásuk ekkora részét engedték el.

A mostani elszámolás révén az MNB őszi becslései szerint (nagyjából a forintosítási árfolyamhoz képest) az élő hitelszerződések 13%-ának csökkenhet 30%-nál is nagyobb mértékben a tőketartozása. Ezek a fennálló tőke alapján mintegy 8%-os arányt képviselnek, vagyis az átlagnál kisebb méretű hitelek.
Devizahitelek: több ezren csúnyán lemaradhattak az elszámolásról

Feltéve, hogy a végtörlesztők körében hasonló arány jött volna ki, a végtörlesztők mintegy 13%-ának járt volna vissza valamekkora összeg a kedvezmény levonása után is. Úgy tudjuk, ennek az aránynak a töredéke nyújtott be igényt a végtörlesztésre. Csakhogy a számítást több dolog is torzítja, leginkább ez:

A végtörlesztők valójában jóval kevesebb (közel három évvel rövidebb) ideig szenvedték el az utólag érvénytelenné nyilvánított árfolyamrést (igaz, a lakáshiteleknél 2010 óta egyébként sem volt), és főleg a nem fair (magasabb) kamatszintet. Ezért a nekik visszajáró összeg becslésünk szerint eleve legalább harmadával kisebb az ugyanolyan, végtörlesztésen nem áteső ügyfelekhez képest. Ennek következtében valahol 10% alatt lehet becslésünk szerint azon végtörlesztők aránya, akik kaphattak volna vissza pénzt a kedvezmény levonása után is.

Budapest Bank: nálunk sokan kérték az elszámolást

Fatér Gyula lakossági vezető a társaság sajtótájékoztatóján közölte, hogy náluk viszont meglepően magas, 2/3 volt azok aránya a végtörlesztők körében, akik kérték az elszámolást, de csak 3% számíthat tényleges visszatérítésre.

Ez azonban még mindig nagy szerződésszámot jelent: ha például a közel 170 ezernyi végtörlesztő 5%-a lemaradt az elszámolásról, pedig járt volna vissza neki valamekkora összeg, akkor az közel 8500 szerződést jelent. Ők már nem igényelhetik az elszámolást az egykori bankjuktól.