Már nem csak a kazah hírügynökség szerint érezte nagyon jól magát a miniszterelnök a Kazah Köztársaság fővárosában, Asztanában, hanem az Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldalán közzétett videó is erről tanúskodik. Nemcsak gazdasági megállapodásokra került sor, de jutott idő színházra, lovasbemutatóra, egy kazah jurta megtekintésére is. A videó vágója pedig különös figyelmet szentel a miniszterelnök útját övező kazah lányoknak is.


A kormányfő háromnapos hivatalos látogatáson volt Asztanában. Kazah kollégájával, Karim Maszimovval tartott közös sajtótájékoztatójukon a magyar-kazah kapcsolatépítés – amelynek zászlóshajója a Kazahsztánnal együttműködő magyar olajipari cég – újabb eredményeit hangsúlyozták: megállapodtak abban, hogy a két ország közötti közvetlen légi járat megteremtésének segítésére légügyi egyezményt kötnek, és a kormányfő hangsúlyozta a nukleáris együttműködés jelentőségét a mérnöki szolgáltatások területén is.

A kazah sajtó szerint Orbán azt nyilatkozta, hogy míg Brüsszelben idegennek érzi magát, addig az ázsiai országban rokonnak. Az alábbi videó alapján semmi okunk ezt kétségbe vonni.