Maros megye prefektusa felszólította a makfalvi polgármesteri hivatalt, hogy távolítsa el a közigazgatásilag hozzá tartozó Hármasfalu egykori falvaiban kihelyezett helységnévtáblákat.


A kormánymegbízott szerint az egykori községet alkotó települések történelmi megnevezéseit magyarul és románul feltüntető táblák „veszélyeztetik a közlekedést”.

Székelyszentistván, Csókfalva és Atosfalva

Az 1968-as közigazgatási átszervezésnél összevont három falu történelmi megnevezése 2013-ban került ki az műút mellé. A hivatalos helységnévtábláktól mind méretükben, mind színükben eltérő táblák idegenforgalmi célokat szolgálnak.

A kifogás, hogy a magánterületen lévő táblák veszélyeztetik a közlekedést immár a harmadik ürügy, amivel a Maros megyei prefektusi hivatal a történelmi megnevezések eltávolítását próbálja elérni.

Vass Imre, Makfalva polgármestere tájékoztatta az Európa Tanács emberi jogi szervét, a Rasszizmus és Intolerancia elleni Európai Bizottságot arról, hogy a román kormány képviselői magyar feliratok miatt zaklatják a helyi közösséget. 

A Székely Nemzeti Tanács is tiltakozik a kormánymegbízott diszkriminatív felszólítása ellen.