Nem lehet már elérni a román elnöki hivatal honlapján az RMDSZ kongresszusához múlt pénteken intézett államfői üzenet hosszabb változatát, amelyben Klaus Johannis egyebek mellett azt állította: „a kisebbségek sok célkitűzése megoldatlan még Romániában”.


A kongresszuson egyik tanácsosa tolmácsolta Johannis üzenetét, de több sajtótermék is nem ebből, hanem egy lényegesen hosszabb üdvözlő beszédből idézett, amely vasárnap még elérhető volt az elnöki hivatal honlapján.

A presidency.ro-n olvasható, és a sajtó által teljesnek tekintett változat olyan fontos megállapítást tartalmazott, amelyet a kongresszusi küldöttek, meghívottak és a helyszínen tartózkodó újságírók nem hallhattak Laurențiu-Mihai Ștefan elnöki tanácsostól.

Az idézett szövegben az államfő egyebek mellett az RMDSZ párbeszédkészségét méltatta, és megállapította, hogy bár az a modell sikeresnek bizonyult, sok még a tennivaló olyan kisebbségi célkitűzések elérésében, mint a törvények által rögzített jogok gyakorlati érvényesítése vagy a nemzeti identitás megőrzését szolgáló garanciák javítása.

Ezt az erdélyi magyar sajtó jó része közölte, és többen üdvözölték azt, hogy az államfő először említi ilyen konkrétan a nemzeti kisebbségek ügyét: a hosszú változatban jelentős, a rövidből kivágott szövegrészek szerepelnek, amelyek olyan témákat is felvetnek, amelyekről Johannis elnökként még sohasem beszélt: a Romániában élő nemzeti kisebbségek jogainak hiányosságairól.

A Transindex az eset kapcsán megemlíti, hogy kedden lemondott Tatiana Niculescu Bran, az elnöki hivatal szóvivője, bár azt a portál is elismeri: egyáltalán nem biztos, hogy a lemondásnak köze van ehhez az ügyhöz. 

Itt a kisebbségi kérdés, hol a kisebbségi kérdés?

A Transindex megkereste az elnöki hivatal sajtóosztályát, de nem kapott magyarázatot arra, hogy miért cserélték ki utólag a honlapon az üdvözlet szövegét. A sajtóosztály képviselője telefonon csak annyit közölt:

„A hivatalos oldalon megtalálható szöveg azonos azzal, amit Laurențiu-Mihai Ștefan államelnöki tanácsos az RMDSZ kongresszusán felolvasott.

A portál kérdésére, hogy utólag cserélték-e ki az eredeti szöveget, valamint hogy azért változtatták-e meg, mert szerepelt benne, hogy mégis létezik kisebbségi kérdés Romániában, a sajtóosztály képviselője azt válaszolta: „erről nem nyilatkozhat”.

Forrás: vhegy.com