A számok azt mutatják, hogy a Jobbiknak van nagyobb esélye megnyerni a vasárnapi tapolcai választást, de a számításaink szerint olyan szoros a verseny, hogy akár 10-20 vokson is múlhat a parlamenti mandátum sorsa. Ezt a pártok is tudják, így az utolsó percig gyilkos kampány, az utolsó napon pedig pörgős mozgósítás várható.


A tapolcai központú választókerületben április 12-én tartják az időközi parlamenti választást. A voksolásra azért van szükség, mert január 8-án elhunyt a térség fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő. A politikus 1998 óta minden választást megnyert, viszont többször is előfordult, hogy jobban szerepelt a választókerületben, mint a pártja, tehát nagyon sok múlott a személyes népszerűségén. Ráadásul az elmúlt hónapokban megváltoztak a pártok közti erőviszonyok is.

A választáson 22 jelölt indul, de az eddig megjelent kutatás szerint háromnak van nagyobb esélye. A Fidesz egy pedagógust, Fenyvesi Zoltánt, a Jobbik a tapolcai alpolgármesterét, Rig Lajost, az MSZP és a DK egy szakszervezeti vezetőt, Pad Ferencet indítja.

Bevetik a nehéztüzérséget

„A miniszterelnöknek ott a helye Tapolcán” – jelentette ki Lázár János egy múlt heti sajtótájékoztatón. Ez kiszivárgott információk szerint azt jelenti, hogy Orbán csütörtökön kampányol majd a választókerületben.

A kormányfő jobbkeze arra utalhatott, hogy a Fideszben 2002 óta úgy gondolják, Orbán Viktor képes bukó körzeteket is nyerővé tenni. Tizenhárom évvel ezelőtt 21 baloldali körzet közül 14-et tudott személyesen kampányolva megfordítani az első és a második forduló között. Viszont idén február 22-én Veszprémben a miniszterelnököt nem vetették be, a Fidesz jelöltje pedig veszített a baloldal által támogatott Kész Zoltánnal szemben. Kérdés, hogy Orbán feltűnése Tapolcán – többek között a már bevetett Kövér László, Gulyás Gergely vagy a békemenetes Bayer Zsolt után – segít-e a komoly mozgósítási problémákkal küzdő Fideszen. Tavaly októberben ugyan még kevés település billegett, de ahol a fideszes jelölttel problémák voltak, már a miniszterelnök varázsa sem érvényesült.