Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park nyugalmazott igazgatója szerint önös érdekeket szolgálhat, és kétségbeejtő helyzetbe hozhatja a nemzeti parkokat a tervezet, mely szerint minden állami földet átadnak a Nemzeti Földalapnak. Az ügy a Fideszben is feszültséget kelt, kérdés, hogy meglesz-e a kétharmados támogatás. 


A Nemzeti Földalap (NFA) vagyonkezelésébe helyeznék át az összes állami földet, többek közt azokat a területeket is, amelyeket eddig a nemzeti parki igazgatóságok kezeltek, és kiadtak haszonbérbe a gazdálkodóknak. A Fazekas Sándor agrárminiszter által jegyzett javaslat ellen nemcsak 150 természetvédő civil szervezet tiltakozott, hanem az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának fideszes többsége sem támogatta. Ez önmagában még nem jelenti azt, hogy a kormány visszakozik: úgy tudjuk, megpróbálják előzetesen megszondázni, megvan-e a szükséges kétharmados többség, és ha úgy látszik, hiányzik a támogatás, visszavonhatják a tervezetet.

Az elképzelés a bírálók szerint ellentétes az alkotmánnyal, és a Hortobágy, illetve a Fertő-Hanság Nemzeti Park esetében a világörökségi státust is veszélybe sodorhatja. Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park nyugalmazott igazgatója, a magyar természetvédelem egyik legismertebb alakja a Heti Válasznak azt mondja: kétségbeejtő helyzetbe kerülhetnek a nemzeti parkok, ha a javaslatot elfogadják. „A Hortobágyért tízévente meg kell harcolni az önös érdekekkel szemben. Ezzel a jogszabállyal megszűnne a nemzeti parkok, tájvédelmi körzetek, természetvédelmi területek egységes kezelése, márpedig a világ valamennyi nemzeti parkját az értékőrzésre hívják életre, és nem a nyereségorientált gazdálkodás kiszolgálására” – teszi hozzá. 

A teljes cikk a Heti Válaszban olvasható el.