Két év börtönt kapott első fokon kiskorú veszélyeztetése miatt egy szigetszentmiklósi házaspár. A többi vádpont alól felmentették őket. Szabadlábra kerülnek, mert előzetesben már leülték a büntetést.


2013 végén emeltek vádat a szigetszentmiklósi házaspár ellen, mert hosszú éveken át kínozták, verték a gyerekeiket, és erőszakoskodtak velük. Az akkor 8, 9 és 10 éves gyerekeknek együtt kellett pornót nézniük a szüleikkel, a látottakat pedig ki is próbáltatták velük. Előtte azonban sokszor félholtra verték őket. A gyerekek sosem tisztálkodtak, a fogmosást sem ismerték. Az ügyben több vizsgálat is indult, szinte mindenki hibázott, felelős azonban nehezen akadt.

A három gyereket még 2012-ben vették el a szüleiktől, mert nem jártak iskolába. A kicsik nevelőszüleiknek beszéltek a borzalmakról, ők tették a feljelentést. A vádirat szerint a gyerekek egészen addig a napig, amíg nem kerültek állami gondnokság alá, nem fürödtek.


Az ételekkel sem voltak tisztában. Arra tanították őket, hogy csótányokat és más bogarakat fogjanak és egyenek meg, de patkányokat és más rágcsálókat is kaptak enni – mondta el még novemberben a Blikknek egy meg nem nevezett rendőrségi forrás. A szülők nemegyszer úgy készítettek a gyerekeknek kókuszgolyót, hogy kekszreszeléket emberi ürülékkel gyúrtak össze, kókuszba forgatták, és azt adták nekik.


Sokáig fel se tűnt

Se a védőnő, se a gyerekorvos, se az óvoda, se az iskola nem vette észre , hogy brutálisan bántalmazták a szigetszentmiklósi gyerekeket. Az illetékes védőnő, gyermekorvos, óvoda, iskola, illetve a gyermekjóléti szolgálat sem észlelte, hogy a szigetszentmiklósi házaspár több éven át szexuálisan bántalmazta volna a gyermekeit.

Több vizsgálat is indult

A bírósági eljárással párhuzamosan vizsgálódott a Pest Megyei Kormányhivatal és az alapvető jogok biztosa is. Az ombudsman azt állapította meg , hogy a szakemberek nem ismerték fel időben, hogy ki kell emelni a családból a gyerekeket. A gyermekvédelemmel foglalkozó szervezetek között pedig nem volt érdemi együttműködés.

AJÁNLOTT BELFÖLDI HÍREK
Székely László jelentéséből az is kiderül, hogy a gyerekekkel kapcsolatban álló, védelmükre hivatott és köteles szervek és hatóságok (az egészségügyi szolgáltatók, a pedagógusok, a gyermekjóléti szolgálat és a gyámhatóság) már 2005 májusában elrendelték ugyan a gyerekek védelembe vételét, ám valódi segítséget nem nyújtottak nekik.

Navracsics kellett, hogy legalább egy felelős legyen

A Pest Megyei Kormányhivatalt Navracsics Tibor akkori közigazgatási és igazságügyi miniszter utasította  arra, hogy rendkívüli fegyelmi eljárásban vizsgálják meg, történt-e mulasztás. A vizsgálat megállapította: sem a védőnő, sem a gyermekorvos, sem az óvoda, sem az iskola, sem a gyerekjóléti szolgálat nem vette észre, hogy a szülők rendszeresen szexuálisan bántalmazták a három kisgyereket. Végül a Szigetszentmiklós-Tököl Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője ellen fegyelmi eljárás indult, egy családgondozót pedig azonnali hatállyal felmentettek.


Zárt ajtók mögött

A bíróság már a kezdetektől zárt ajtók mögött tárgyalta az ügyet. Ezt az ügyész kezdeményezte, de a védelem is egyetértett vele. Az ügyvédnő azt mondta, hogy a gyermekeket már most nagyon rosszul érinti, ahogyan a sajtó kezeli az ügyüket, osztálytársaik kiközösítik őket, éppen ezért már a vádirat ismertetéséről is kizárták a nyilvánosságot.

Bűnösök szabadlábon

Háromrendbeli, kiskorú veszélyeztetése bűntettében bűnösnek kimondva egyenként két-két év börtönbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék kedden a szigetszentmiklósi házaspárt. A szemérem elleni erőszak és erőszakos közölés bűntette alól viszont felmentették őket.

Mivel a bíróság az előzetes letartóztatásban töltött időt beszámította, a büntetést letöltöttnek tekinti, és elrendelte azonnali szabadlábra helyezésüket. A bíróság a szülők felügyeleti jogát mindhárom gyermek esetében megszüntette.

Forrás: origo.hu