Nevet kapott egy ősi, 4,8 méter hosszú és 408 kilogrammos krokodilféle, amely erőteljes harapásával hatalmas teknősöket és óriási méretű kígyókat fogyasztott el.

Az ősi esőerdőkben néhány millió évvel a dinoszauruszok kihalása után barangolt dyrosaurus az Anthracosuchus balrogus nevet kapta J.R.R. Tolkien A gyűrűk ura című könyvében Mória bányáiban élő balrogja után.

„A fikcionális óriásteremtményhez hasonlóan az Anthracosuchus balrogus is egy bányából került elő, ahol 60 millió évet töltött a trópusi Dél-Amerika kőzeteiben” – mondja Jonathan Bloch, a vizsgálat vezetője.

Az új faj négy egyedét találták meg Kolumbia északi részén, a fosszíliákban gazdag Cerrejón szénbánya kőzetrétegeiben. A lelőhelyen korábban hatalmas teknősöket is, illetve a világ legnagyobb kígyójának (14,6 méter), a Titanoboának csontvázát is fellelték. Az A. balrogus a harmadik ősi krokodilféle, melyet a Cerrejónban megtalálnak. Az újonnan elnevezett krokodil a dyrosauridák családjához tartozott.

Ezek az élőlények Afrikában fejlődtek ki, majd mintegy 75 millió évvel ezelőtt az Atlanti-óceánt átszelve Dél-Amerikába jutottak, és figyelemre méltó módon túlélték a dinoszauruszokat 65 millió évvel ezelőtt eltörlő tömeges kihalást. Egyes dyrosauridafajok, mint az A. balrogus az édesvízi ökoszisztémákhoz adaptálódtak, ilyen a Cerrejón esőerdeje is, amely 60 millió évvel ezelőtt a mainál jóval melegebb és ingoványosabb volt.

„Ez a csoport információkat szolgáltat arról, az állatok hogyan élik túl a kihalási eseményeket és más katasztrófákat – mondja Alex Hastings, a kutatás szakembere. -Miközben egyre melegebb környezeti feltételekkel szembesülünk, fontos kideríteni, az állatok hogyan reagáltak a múltban az ilyen változásokra. A krokodilfélék eme családja a Cerrejónban adaptálódott, és a hihetetlen akadályok ellenére nagyon jól boldogult, ami sok mindent elárulhat a ma élő krokodilok adaptálódási képességéről” – magyarázza.

Hastings és csapata az új fajt a múlt hónapban írta le a Historical Biology folyóiratban. Rokonaihoz képest az A. balrogus szokatlanul rövid, tompa orrot hordozott. A dyrosauridákra jellemző hatalmas állkapocsizmaival eme tulajdonsága rendkívül erős harapást kölcsönzött neki.

Gyorsan egyértelművé vált, hogy a négy fosszilis lelet egyetlen korábbi dyrosaurusfajhoz sem hasonlít. Hozzátette mindenki úgy hiszi, a krokodilok élő kövületeket, melyek gyakorlatilag változatlan formában maradtak fenn az utóbbi 250 millió évben. Ám a fosszilis maradványok teljesen más történetről mesélnek.