A NASA kísérlete révén élőben figyelhetjük anyabolygónkat a Nemzetközi Űrállomásról.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) burkolatára kihelyezett négy nagy felbontású videokamera felvételeit élőben sugározza az űrügynökség. A HDEV-kísérlet (High Definition Earth Viewing) célja tesztelni, hogyan teljesítenek a kamerák az űrkörnyezetben.

A NASA közleménye szerint a kamerákat speciális burkolat védi, egyébiránt az űr zord feltételei között működnek. A projekt során kielemzik az űrkörnyezet hatását a videó minőségére, ami segíthet a mérnököknek dönteni, melyek a legmegfelelőbb kameratípusok a jövőbeli missziókhoz. A kamerakomponensek némelyikét középiskolás diákok tervezték egy NASA-program égisze alatt, és ők is működtetik a kísérletet.

A NASA-videófolyamot itt lehet követni: www.ustream.tv/channel/iss-hdev-payload Ha a képernyő sötét, az űrállomás a Föld sötétbe burkolózó féltekéjén jár. (A komplexum 90 percenként hajt végre egy keringést, így nem kell sokat várni, hogy a bolygó ismét a szemünk elé kerüljön.)

A HDEV-felszerelést a SpaceX Dragon kapszulája szállította fel a komplexumra, mely április 18-án indult harmadik szerződéses teherszállító küldetésére. (A vállalat 1,6 milliárd dolláros szerződést kötött az űrügynökséggel 12 ilyen misszióra.) Az asztronauták ezt követően installálták a kamerákat az űrállomásra, és az eszközök április 30-án szolgálatba léptek.

A HDEV nem az egyetlen Föld-fényképező projekt a komplexumon. A Vancouver székhelyű UrtheCast két HD-kamerát működtet az ISS-en. Ezek egyike, a Theia ötméteres, míg a másik egyméteres felbontással dolgozik.

A 17 millió dollárt kóstáló két kamerát januárban installálták űrsétáló kozmonauták. Az UrtheCast az első fotókat áprilisban tette közzé, és azt tervezi, hogy hamarosan közel valós idejű sugárzást kezdeményez.