Sokan tapasztalják, hogy hiába ápolják a hajukat gondosan, sampont, balzsamot, esetleg pakolást alkalmazva, az még zsírosodik, a vége kiszárad és sprőd lesz, esetleg korpásodni kezd.
 




Érthetően ilyenkor az ember elsősorban az általa használt samponra gyanakszik, jogosan. De ahhoz, hogy a hajnak nem megfelelő terméket egy jobbra cseréld, tudnod kell, hogy milyen a haj szempontjából felesleges, sőt, arra nem feltétlenül jó hatással lévő összetevőt keress.

A szilikont széleskörűen alkalmazzák az autógyártástól a protézisekig, és mint kenőanyag felbukkan a kozmetikumokban is. Arcápolókban, szemránckrémekben előszeretettel használják, mert könnyebben kenhetővé teszik az adott terméket, emellett ráncfeltöltő hatása miatt is kedveli a kozmetikai ipar. Nem szívódik be a bőrbe, csak megül a ráncokban, így feltölti azokat.

Samponokba azért teszik, mert a hajszálakon bevonatot képez, lesimítja a rajtuk lévő pikkelyeket, így az egész haj selymesnek hat, könnyen kezelhető lesz. Hosszú távon azonban nem biztos, hogy jót tesz, hiszen nemcsak a hajon, de a fejbőrön is megragad, eltömítve a pórusokat, ami miatt zsírosodás, korpásodás alakulhat ki. Ha valaki hosszú távon használ ilyen terméket, a szilikon által képezett bevonat miatt a valódi ápoló anyagok nem jutnak el a hajba.

A címkén a szilikont a következő neveken kell keresni:

- Cyclomethicone Dimethiconol
- Cyclopentasiloxane
- Dimethicone Copolyolszil
- Dimethicone Crosspolymer

Emellett sok más formája is van, amit krémekben vagy dekorkozmetikumokban használnak, de a samponokban ezek a leggyakoribbak.

A válasz röviden nem, csupán arra kell figyelni, hogy a termék, amiben jelen van, ne érintkezzen a fejbőrrel, ilyen lehet egy hajvégápoló vagy hajbalzsam, amit a haj alsó felére kell kenni. Ha valakinek nagyon gubancos a haja, akkor is érdemes felváltva másik termékkel használni, de hosszú távon mindenképpen jobb lehet egy növényi olajon pakolás, ami valóban hat, és nemcsak látszatmegoldás. Szerencsére rengeteg szilikonmentes termék is kapható már.