Bizonyára nem fognak meglepetést okozni az alábbi sorok, de ha oly közhelyesnek tűnnek is, talán érdemes megfontolnunk, hiszen a szükséges pillanatban sokszor nem tudjuk a helyükön kezelni a dolgokat.
 
Következik egy kis útmutatás arról, hogyan bánjunk az érzelmeinkkel.

„Az érzelmek alapvető szerepet játszanak életünkben, meghatározzák, hogy milyen emberek vagyunk” – írja a Psycholgy Todayen Cynthia Thaik, aki a Harvard és a Kaliforniai Egyetem tudományos munkatársa. Ezzel a gondolattal nem lehet vitatkozni, hiszen az érzelmek meghatározzák, hogy milyen a közérzetünk, a viselkedésünk. Motiválni tudnak bennünket a versenyre, a harcra vagy épp menekülésre késztetnek. A lelki tényezők mellett azonban a fizikai állapotunkra is kihatnak.

Manapság már – szerencsére – egyre jobban fókuszba kerül az egészség kapcsán a mentális és fizikai állapot közti kapcsolat. Számos eset igazolta, a javuló pszichés funkció és életminőség segíthet enyhíteni a betegségek tüneteit. Azok az emberek, akik érzelmileg egészségesek (ahogy mondani szoktuk, egyensúlyban vannak), jobban tudják kontrollálni az érzelmeiket és a viselkedésüket. Jobban fel vannak vértezve az élet kihívásaival szemben, erős kapcsolatokat tudnak építeni, és könnyebben helyre tudják hozni a kilengéseiket.

Nem lehet elűzni a negatív érzéseket

Mindannyian tudjuk, hogy a negatív érzelmek károsak az elmének és a léleknek. Gyengítik az immunrendszert, növelik a stressz szintjét, ami olyan jól érzékelhető tünetekben is megnyilvánulhat, mint a szapora szívverés, a megemelkedett vérnyomás. Az ilyen jelenségek pedig hosszabb távon szívbetegséget, vagy stroke-ot is eredményezhetnek.

Úgy tűnik tehát, a megoldás a bajainkra az orrunk előtt van. Egyszerűen fogni kell magunkat, és meg kell szabadulnunk a negatív érzelmektől, és boldogabbá, pozitívabb szemléletűvé kell válnunk. Így a probléma megoldva, nemde? Nos, ez valójában nem ilyen egyszerű. Jane Gruber, a Yale Egyetem pszichológia tanszékének vezetője úgy látja, hogy a túl sok boldogság is rossz lehet nekünk.

Nem kell túlzásba esni

Gruber úgy véli, hogy a túlzásokig fokozódó pozitív érzések okozhatnak egy olyan legyőzhetetlenség-tudatot, amely felelőtlen magatartáshoz vezethet. Ilyen a sok alkohol fogyasztása és a mértéktelen evés. A túlzott pozitív szemlélet ugyanis kiszorítja az egészségünkre és jól létünkre való figyelést. Így a kihívásokkal és változásokkal való szembesüléskor hajlamosak lehetünk felelőtlenül reagálni.

A hagyományos kínai orvoslás a zászlóvivője annak az elképzelésnek, hogy közvetlen kapcsolat van az érzelmek és a fizikai egészség között. Koncepciójuk szerint szívünk az érzelmek központja, így ha érzelmileg kibillenünk az egyensúlyból, akkor ez kihat a szívre is. A kínai orvoslás szerint a túlzottan erős érzelmek (legyen az negatív, vagy akár pozitív) túlzott mentális stimulációt jelentenek. Ez súlyos sérülést okoz a belső szervekben, és a test elveszíti az érzékenységét a betegségekkel szemben.

Ugyanakkor mind a negatív, mind a pozitív érzelmeknek van céljuk. A negatív érzelmek lehetővé teszik számunkra, hogy alkalmazkodjunk az új helyzetekhez, kihívásokhoz, fenyegetésekhez. A pozitívak inspirálnak bennünket, és gyógyítják a testet. De hogy lehet megtalálni az egyensúlyt a túl sok vagy a túl kevés érzelem között?

Figyelni és elfogadni

A Psychology Todayen olvasható cikk szerint az első lépés, hogy legyünk tisztában az érzelmeinkkel. Ha felismerjük, hogy az érzelmek hogyan hatnak ránk, akkor képesek leszünk ellensúlyozni a rosszat jóval. Ez nem azt jelenti, hogy elnyomjuk a negatív érzéseket és a helyükre pozitívakat tuszkolunk. Inkább azt, hogy elfogadjuk, amit érzünk az adott pillanatban, és békésen, nyugodtan próbáljuk feldolgozni azt, hogy végül megtaláljuk az egyensúlyt. Ha jól kezeljük érzelmeinket, akkor minden olyan körülménnyel megbirkózunk, ami az utunkba kerül, és nem veszélyeztetjük az egészségünket és a szívünket.