Ferenc pápa májusi szentföldi látogatásán együtt fog imádkozni I. Bartolomaiosz kostantinápolyi pátriárkával a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában - közölte csütörtökön a Vatikán, hangsúlyozva, hogy az utazási előkészületei az izraeli külügyi dolgozók sztrájkja ellenére az eredeti tervek szerint haladnak.
 
A Vatikán reggel nyilvánosságra hozta a Jordániába, a Palesztin Hatóság területére és Izraelbe tervezett, május 24-től 26-ig tartó látogatás hivatalos programját. Ferenc pápa januárban jelentette be szentföldi látogatását, amellyel VI. Pál pápa és I. Athénagorasz ortodox pátriárka jeruzsálemi találkozásának ötvenedik évfordulójáról is megemlékezne. A májusi látogatás csúcspontja közös ima lesz a különböző jeruzsálemi keresztény egyházak vezetői, valamint a kostantinápolyi pátriárka részvételével.

Ferenc pápa a menetrend szerint a Jordán folyó jordániai partján szíriai, Betlehemben pedig palesztin menekültekkel találkozik, majd elmegy a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékközpontba. A katolikus egyházfő találkozik a jeruzsálemi muftival, majd a két izraeli főrabbival is.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő elmondta, tisztában vannak azzal, hogy Izraelben bérvita miatt gyakorlatilag teljesen leállt a külügyminisztérium és az ország diplomáciai misszióinak működése, de remélik, hogy a kapcsolat hamarosan helyreáll az utazás előkészítéséért felelős izraeli hatóságokkal.