A nem is olyan régen még forradalmi újításnak számító iPod internetes zenelejátszó végnapjait éli. Hamarosan múzeumi tárggyá válik.

Kevés olyan tárgy létezik a világon, amely ikonikusnak minősül, ám az Apple iPod hordozható zenelejátszója ezek közé tartozik. Először 2001-ben került a boltokba, majd hamarosan kiütötte a piacról versenytársait, a hagyományos walkmanokat és discmanokat.

Nem pusztán azzal győzött, hogy gyökeresen átalakította a mozgás közbeni zenehallgatást: utat nyitott az internetes zeneletöltés előtt, feleslegessé téve a kazetták, CD-k használatát, hanem megjelenésével is - emlékeztet a BBC. Újra sikkessé tette a hordozható lejátszók használatát, hozzá tudta tenni ehhez a nehezen meghatározhat "cool" tényezőt. Erre utoljára a Sony volt képes egy évtizeddel korábban az első walkman megalkotásával.

Az iPod mentőövet dobott a zenekiadóknak is, amelyek akkoriban kilátástalan harcot vívtak az illegális zeneletöltési lehetőségeket kínáló site-okkal. Nem volt válaszuk arra, hogy ezekről csak a nekik tetsző számokat szerezték meg a felhasználók, míg a zeneipar árukapcsolást, albumokat tartalmazó CD-ket kínált nekik. Az új eszköz a hozzátartozó iTunes webáruházzal együtt lehetővé tette, hogy a felhasználók legálisan, olcsón, egyenként vegyék meg kedvenceik dalait.

Dionoszaurusszá vált

Akármilyen kicsi is egy iPod, 12 évvel megjelenése és 26 változatának piacra kerülése után a fogyasztói elektronikai ipar dinoszauruszává vált. Egy ideje tudjuk, hogy az iPod hanyatló üzlet - fogalmazott Tim Cook, az Apple vezérigazgatója nemrégen. A készülék eladása kevesebb mint felére - 52 százalékkal - zuhant 2013-ban és a cég további hanyatlást vár.

Ha már Apple-terméket vesznek az emberek, akkor inkább iPhone okos telefont vagy iPad táblagépet választanak. Steve Jobs, az vállalkozás legendás alapítója az előbbi 2007-es bemutatóján azzal viccelt, hogy az új iPhone a legjobb iPod, amit az Apple valaha gyártott. Igaza volt: a telefon mindent tud, amit a lejátszó, így felesleges egy külön eszközt hurcolászni, amíg valaki meg tudja engedni magának, hogy legyen egy iPhone a zsebében.