Lemondott posztjáról az MSZP kommunikációs igazgatója, miután kiderült: ő adta át a bajai hamis videót a Hvg.hu hírportál akkori főszerkesztőjének, Gavra Gábornak.


Az, hogy Gyurcsány megint puffantott egy nagyot és a faragás után az MSZP melletti "szolidaritásra" invitál az még egyáltalán nem zárja ki azt a tényt, hogy a DK szerepének tisztázása kérdésében napok óta "lapít".

Mesterházy meg engem leginkább a Waczak szálló Manueljére (a spanyol pincér) emlékeztet aki valamelyik részben állandóan azt ismételgette, hogy "én semmit sem tudok" (I know nothing!!!). Fura pártelnök az akinek mindenfélék történnek a pártjában miközben neki - állítólag - halvány fogalma sincs arról amit közvetlen munkatársai művelnek.

Déri Balázs szerepe azután került nyilvánosságra, hogy a HVG kiadója közleményben ismerte el: az MSZP sajtófőnöke adta át nekik a botrányos felvételt. A HVG arra hivatkozott, hogy a rendőrség rágalmazás vétsége miatt büntetőeljárást folytat az ügyben, és tájékoztatást kértek a kiadótól, nekik pedig „törvényben rögzített kötelességük együttműködni a rendőrséggel és megosztani a hatósággal a rendelkezésére álló információkat”.

A HVG kiadója azt is gyorsan leszögezte, hogy Gavra Gábor csak utólag tájékoztatta őket a felvétel forrásáról, annak hitelességét pedig nem ellenőrizte; ez a szakmai és etikai hiba vezetett a főszerkesztő lemondásához is. Déri Balázs szintén közleményben tudatta: senkit nem tájékoztatott arról, hogy átadta a felvételt a Hvg.hu hírportál főszerkesztőjének, mert úgy gondolta: „az oknyomozó újságírás kimondatlan szabályai alapján” ez csak rá és az újságírókra tartozik.

„A találkozókor nem tudtam, hogy manipulált felvételről van szó, és a videóval kapcsolatban egyéb információim sem voltak” – fogalmazott Déri, hozzátéve: felajánlotta a lemondását Mesterházy Attila pártelnöknek, aki ezt el is fogadta.

Értesüléseink szerint a pártvezetés elsősorban nem is azért tartotta elfogadhatatlannak az esetet, mert a felvételt Déri Balázs átadta az újságíróknak, hanem azért, mert arról nem szólt a párt egyéb döntéshozóinak –többek között Mesterházy Attiláról és Török Zsolt szóvivőről van szó –, akik így többször is azt állították a nyilvánosság előtt, hogy nem az MSZP-től került a sajtóhoz a felvétel.

A Népszabadság információi szerint Mesterházy Attila jelenleg még külföldön tartózkodik, így várhatóan Déri utódjáról is csak később döntenek. Jávor Benedek, az MSZP-vel szövetséges Együtt–PM egyik vezetője az eset kapcsán hangsúlyozta: elítélik a manipulációt, bármelyik párt érdekében kerüljön is rá sor, és bármelyik párt emberei hajtsák is azt végre. „A bajai videó ügyében egyelőre az a kérdés, hogy ki és kinek a megbízásából készítette a felvételt. Az ilyen ügyekben egyenesen kell beszélni, és ha ők juttatták el a videót, azt el kell mondani.

A rendőrségnek és az ügyészségnek az ügy végére kell járnia” – hangsúlyozta a politikus. Az ügyben megszólalt a Fidesz is. Hoppál Péter szóvivő szerint nem is az MSZP, sokkal inkább Gyurcsány Ferenc szerepét kellene tisztázni a bajai videó ügyében. „Egy volt DK-tag roadshow-za körbe a magyar médiát, és naponta nyilatkozik, közben pedig az ő szerepükről keveset hallunk. Jó lenne, ha Gyurcsány Ferenc tisztázná magát. Napok óta lapít ebben a kérdésben” – fogalmazott a kormánypárti politikus.

Nos, ebben tévedett: Gyurcsány Ferenc a napokban levélben kérte az ellenzék vezető személyiségeit, hogy legyenek szolidárisak az ügyben az MSZP-vel. Erre Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke csütörtökön levélben úgy reagált: „A bajai video-ügy kapcsán csak egy dolog biztos, az, hogy az egész botrány a Fidesznek kedvez. Amióta ugyanis ez a botrány kirobbant, egyetlen szó sem esik arról, hogy a választás során készült valós és senki által nem cáfolt videofelvételen a Fideszhez köthető emberek szervezték a szavazók szállítását. Ezért kellett megismételni a bajai választást, és ezért mondta ki a bíróság, hogy sérült a választás önkéntessége”.