Együttműködési megállapodást írt alá a Pannon Filharmonikusok zenekara és a PMFC-Matias labdarúgócsapata csütörtökön a Kodály Központban. Az együttműködés keretében a zenekar segítséget nyújt a futballcsapatnak a nők elleni erőszakkal szemben szót emelő, figyelemfelhívó kampányában.

A 2013/2014-es évadtól esélyegyenlőségi referenst foglalkoztat a Pannon Filharmonikusok annak érdekében, hogy komolyzenei koncertjeivel a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat is elérje. Emellett a zenekar többrétű együttműködésbe kezdett Pécs futballcsapatával, a PMFC-Matiasszal, melynek keretében segíti a klubot a nők elleni erőszak ellen szót emelő, figyelemfelhívó kampányában, illetve abban a törekvésben, hogy a kulturált focimeccs-látogatás lehetőségét a köztudatban elültesse és megerősítse.


A Pannon Filharmonikusok régóta szakmai kötelességének érzi, hogy művészi szervezetként jó példát mutasson a hátrányos helyzetű társadalmi csoportoknak történő segítségnyújtásban. Mint az ország egyik vezető szimfonikus zenekara, a PFZ a rászoruló csoportokat azzal igyekszik támogatni, hogy komolyzenei élményhez segíti azokat, akiknek életkörülményeik, anyagi vagy egészségi állapotuk okán a hétköznapokon nincs lehetősége kulturális eseményeken részt venni.

A 2013-as évadtól a Pannon Filharmonikusok esélyegyenlőségi referenst foglalkoztat, Teszlák Nikolett személyében, mellyel elsődleges célja az, hogy a megváltozott életkörülmények között élő embertársainkkal aktív kapcsolatot építsen ki és tartson fenn, illetve minél több fogyatékkal élő, hátrányos helyzetű vagy egyéb szociálisan rászoruló egyénnek tegye lehetővé, hogy a zenekar hangversenyein részt vegyen.

„Ez fontos mérföldkő a Pannon Filharmonikusok életében, a referens kollégánk közvetítésével méltó módon, a megfelelő gesztussal tudjuk megkeresni az érintett csoportokat. „Folyamatosan keressük annak módját, hogy Bartók Béla és Kodály Zoltán mindenki életében jelen lehessen" - mondta Horváth Zsolt igazgató a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az érintett társadalmi csoportok támogatásába a Pannon Filharmonikusok több zenei programsorozatát bekapcsolta. Egyfelől az idei évadban is elindította Még egy esély! sorozatát, melyen a fogyatékkal élők és a szociálisan rászorulók intézményi keretek között térítésmentesen látogathatják a hangversenyek kijelölt főpróbáit. Másfelől az esélyegyenlőségi referens segítségével a zenekar olyan hátrányos helyzetű településekkel keresi a kapcsolatot, akik szervezetten gyerekeket utaztatnak az együttes Segítség, komolyzene! című interaktív beavató sorozatára, amin az érintettek rendkívül kedvezményes jegy megvásárlásával vehetnek részt.

A Pannon Filharmonikusok mindemellett az idei évadtól több irányú együttműködésbe kezdett Pécs futballklubjával, a PMFC-Matiasszal. Az együttműködésről szóló megállapodást 2013.11.28-án ünnepélyes keretek között írta alá a két szervezet képviselője, a zenekar részéről Horváth Zsolt igazgató, a PMFC-Matias részéről Halász Gábor klubigazgató.

Egyrészt a zenekar kiemelt partnerként segíti a PMFC klubját abban a nagyszabású, figyelemfelhívó és szemléletformáló kampányban, amely „Férfiak a Nőkért" címmel a nők elleni erőszakkal szemben kíván fellépni. A kampány a Norvég Civil Alap és Pécs város támogatásával jött létre a PMFC, a Karbon Kör Sportegyesület és a NŐ az esély Egyesület részvételével.

A PMFC-vel történő többrétű közös munka másik pillére és célja hozzájárulni ahhoz, hogy a városban családbarát kultúrája alakuljon ki a futballmeccsen történő szurkolásnak, és jó érzéssel vihessük ki fiainkat (és lányainkat) a saját csapatunk mérkőzésére. Ezzel az összjátékkal a két szervezet azt a gondolatot kívánja elültetni a futballdrukkerekről kialakult kép kissé „mocsaras" talaján, hogy szurkolni kulturáltan is lehet, és a foci elsősorban öröm.

„Amikor a sport is kultúra programunkról nyáron gondolkodni kezdtünk, épp ilyesmiről álmodtunk: egy asztalnál ülni egy közös sajtótájékoztatón a Pannon Filharmonikusokkal" - fejtette ki Halász Gábor, a PMFC klubigazgatója.

E közös gondolkodás első állomása a zenekar Segítség, komolyzene! című sorozata, melynek megvalósulást a PMFC-Matias csapata támogatja, s melynek első idei koncertjére a csapat utánpótlás-játékosai is ellátogattak. Az együttműködés keretében készült reklámkampányon forgatott werkfilm az alábbi linken tekinthető meg: http://www.youtube.com/watch?v=fp6K-G6ZLSw A következő koncert vendége a szurkolói „B-közép" lesz.

Az együttműködés további jele, hogy a PMFC a közelmúltban felkérte a zenekart, hogy komponáljon csapatindulót az együttesnek, mely kérésnek a zenekar készséggel tesz eleget.

Képünkön: Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója (b) és Halász Gábor, a PMFC klubigazgatója írja alá a megállapodást.