Sikkasztás és orgazdaság miatt vádat emeltek nyolc ember ellen, aki legalább 135 millió forint értékű műanyagipari alapanyagot lopott el 2009 és 2011 között egy olasz tulajdonú bátonyterenyei cég telephelyéről - közölte Zsolnai Andrea, Nógrád megye főügyésze kedden az MTI-vel.

MTI - A nyolc, büntetlen előéletű magyar állampolgár végig szervezetten, összehangoltan tevékenykedett - mondta.

Az elsőrendű vádlott a bátonyterenyei cég raktárosa volt 2006-tól 2011 nyaráig, utána a harmadrendű vádlott vette át a munkakörét. Mindketten láttak el szállítmányozási feladatokat is, így kapcsolatba kerültek a cég üzleti partnereivel, köztük egy budapesti műanyag-kereskedelmi kft. raktárvezetőjével, a másodrendű vádlottal.

A többi vádlottak raktáros és szállító volt.

Az eltulajdonított anyagokat először rendszerint egy salgótarjáni telephelyre szállították, majd onnan a másodrendű vádlott által irányított budapesti raktárba, illetve más fővárosi raktárakba. Előfordult az is, hogy a raktárosok a harmadrendű vádlott útmutatása alapján a kft. telephelyére érkező, legálisan árut hozó kamionokra pakolták a műanyagot, így a fuvarosok nem is tudták, hogy bűncselekményből származó árut csempésznek ki a cégtől - ismertette Zsolnai Andrea.

A Nógrád Megyei Főügyészség a nyolc embert folytatólagosan, üzletszerűen, különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással, illetve orgazdasággal vádolja.

A bíróság az ügyészség indítványára - a bűncselekményekkel okozott kár megtérítése érdekében - zár alá vette az elsőrendű vádlott gépkocsiját, dunakeszi ingatlanát, folyószámláját és más cégben birtokolt üzletrészét, valamint a másodrendű vádlott balatonfűzfői ingatlanát - mondta a főügyész.