A Gazdasági Versenyhivatal eljárásaira vonatkozó szabályozások módosításának általános vitájával fejezte be szerdán munkáját az Országgyűlés.

Rétvári: módosul a Gazdasági Versenyhivatal eljárásaira vonatkozó szabályozás

Újrarendezi a személyes adatokra, a védett adatokhoz való hozzáférésre, illetve ezek kezelésére, valamint az iratbetekintésre vonatkozó szabályokat a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról, valamint a Gazdasági Versenyhivatal eljárásaival összefüggő egyes törvényi rendelkezésekről szóló javaslat - közölte Rétvári Bence expozéjában szerdán az Országgyűlésben.
A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára kiemelte: a javaslat beépíti a versenytörvénybe a megtévesztő és jogellenes összehasonlító reklám tilalmára vonatkozó rendelkezéseket, valamint a versenyhatóság, illetve a bíróság ezekkel összefüggő eljárásának szabályait.
Kifejtette: a javaslat teljes körűen szabályozza a védelmet élvező adatok kezelését. A jogalkalmazás egyszerűsítése érdekében a továbbiakban nem vegyesen az említett törvényekben, hanem összefoglalóan a versenytörvényben szerepelnek az iratbetekintési jogosultsággal, megismerhető iratok körével, a megismerés rendjével és a jogorvoslattal kapcsolatos rendelkezések. A Gazdasági Versenyhivatal feladatainak hatékonyabb és eredményesebb ellátása, valamint a megváltozott háttérjogszabályokkal való összhang megteremtése érdekében a törvényjavaslat pontosítja a versenytörvénynek a Gazdasági Versenyhivatal jogállására, szervezetére és foglalkoztatási jogviszonyaira vonatkozó szabályait is. A javaslat emellett a GVH-ban foglalkoztatott köztisztviselőknél egységes besorolási rendszer és kiszámítható előmeneteli rend megteremtését célozza.


ÁSZ: támogatandó a versenyhivatali eljárások egyszerűsítése

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) minden olyan törvénymódosítást támogat, amely egyszerűsíti a versenyhivatal eljárásait, erősíti a hivatal humánerőforrását és meghatározza a teljesítménykövetelményeket.
Ezt Domokos László, az ÁSZ elnöke jelentette ki a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvényjavaslat, valamint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásaival összefüggő egyes rendelkezések módosításáról szóló vitában.
Domokos László közölte: hivatala a parlamenti vitával párhuzamosan végzi a GVH működésének és gazdálkodásának öt évet felölelő ellenőrzését. Ennek során megállapította, hogy a versenyhivatal ügyintézése során gyakran nem tudta tartani a belső szabályzataiban saját maga által meghatározott határidőket. Az ÁSZ elnöke ugyanakkor egy másik eljárási hibára is felhívta az Országgyűlés figyelmét: bár a versenytörvény előírná, mégis számos vonatkozó törvénytervezetet nem kapott meg el előzetes egyeztetésre a GVH az elmúlt években.

A Jobbik kidolgozottnak tartja a javaslatot

Staudt Gábor (Jobbik) azt mondta, hogy a versenyjog nem önmagáért való, annak a fogyasztók védelme és a verseny biztosítása lenne a végcélja. Feladata elérni, hogy a kisebbek cégek is versenyben maradhassanak és így a fogyasztók se járjanak rosszabbul - hangsúlyozta.
A képviselő a parlament előtt fekvő javaslatot kidolgozottnak tartotta, amelyik hatékonyabbá teszi a GVH-t.
Helyesnek nevezte, hogy a jogszabályban kettéválasztották a kérelem után illetve a hivatalból indított eljárásokat. Fontos előrelépés lehet, hogy a GVH a jövőben várhatóan hatékonyabb piacelemzést fog majd végezni - folytatta.
A Jobbik a végső álláspontját a módosító javaslatok benyújtása után alakítja ki - közölte zárásként.
Ezt követően Balczó Zoltán levezető elnök lezárta a jövő évi központi költségvetésről szóló, a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló valamint a növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló törvény módosítására tett javaslatok általános vitáját.

Napirend után

Korondi Miklós (Jobbik) arról beszélt, hogy a "közszolgálati média teljes palettáját uraló Fidesz-kormány" elhallgatja, illetve alulreprezentálja a Jobbikot és vannak olyan kereskedelmi csatornák, amelyek tudomást sem vesznek a pártról. A képviselő a párt október 23-ai megemlékezéséről szóló beszámolókat hozta fel példaként.
Ezt követően Balczó Zoltán az ülést is bezárta, miközben bejelentette, hogy a parlament a jövő héten várhatóan kétnapos ülést tart majd.