Nem vette tárgysorozatba hétfőn az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága azt az LMP-s törvényjavaslatot, amely megtiltatná, hogy az állami vezetők offshore-cégben legyenek tulajdonosok. Schiffer András frakcióvezető szerint a kormánypártok ezzel újból kinyilvánították, hogy az offsore-lovagok pártján állnak.

MTI - A javaslat tárgysorozatba vételét csupán hét ellenzéki politikus támogatta.

Az előterjesztő Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a bizottság ülése után az MTI-nek úgy értékelt, "a Fidesz és a KDNP újból kinyilvánította, hogy az offsore-lovagok pártján áll". Az alaptörvénybe ugyan bekerültek fontos rendelkezések azzal kapcsolatban, hogy "közpénzek környékére nem mehetnek az offshore-lovagok", de az új polgári törvénykönyv vitájában a Fidesz nem támogatta azon kezdeményezésüket, hogy az ilyen cégtulajdonosoktól az egész nemzetgazdaságot megszabadítsák - mondta.

Ismertette: azt szerették volna elérni, hogy akik állami vezetőként, kormánytisztviselőként "közel vannak a húsos fazékhoz", fontos információk birtokában vannak, ne brókerkedjenek ezekkel az információkkal.

Schiffer András szerint az elmúlt negyed században az államadósság több mint két és félszeresének megfelelő jövedelem vándorolt ki különböző adóparadicsomokba. Az ügyben a Fidesz csak "tessék-lássék" intézkedéseket tesz, a lényeges pontokon nem történik változás - értékelte.