Az MSZP szerint a Fidesz az elmúlt három évben nem váltotta be korábbi gazdaságpolitikai vállalásait, ami a szegénység mélyüléséhez, a társadalmi különbségek növekedéséhez vezetett.

MTI - Erről Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese beszélt szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, Matolcsy György még 2010-ben, nemzetgazdasági miniszterként évenkénti ötszázalékos gazdasági növekedést ígért, Orbán Viktor miniszterelnök pedig az adócsökkentések kormányának nevezte akkor alakuló kabinetjét.

Az MSZP képviselője szerint ezzel a Fidesz hatalomra kerülése óta évente 300 milliárd forintos megszorítást hajtott végre az egészségügy, az oktatás és a szociális ellátások területén. A következő éves költségvetéssel pedig összesen már háromezer milliárd  forinttal csökkennek a legfontosabb állami kiadások - fejtette ki.

Tóbiás József szólt arról is, hogy az adócsökkentést ígérő Fidesz hét új, a lakosságot érintő terhet vezetett be: a chips-, a sárgacsekk, a telefon-, a biztosítási, a baleseti-, valamint a közmű- és bankadót.

Kiemelte, a magyar gazdaság a 2003-as szinten teljesít, vagyis tíz év hátrányba került fejlődési, beruházási szempontból. A szocialista politikus szerint ebből adódik a foglalkoztatási szint csökkenése, valamint az egyre mélyülő szegénység.

A sajtótájékoztatón részt vett Katona Tamás, az MSZP gazdasági szakpolitikusa, korábbi pénzügyi államtitkár, aki arról beszélt, hogy a magyar gazdaság jelenlegi rossz teljesítménye nem egy globális vagy régiós válság eredménye, amit az is mutat, hogy a környező országok, illetve Nyugat-Európa lényegesen jobban teljesít Magyarországnál.