Motorosoknak szóló, a balesetveszélyre figyelmeztető táblákat helyeztek ki csütörtökön Zala megyében a 76-os út nagykapornaki szakaszán, ahol egy hónap alatt több halálos, illetve sérülésekkel járó motoros baleset történt.

MTI - Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott a helyszínen felidézte, hogy szeptember 30-án, a rövid időn belüli második halálos tragédia utáni koordinációs értekezleten döntöttek arról a rendőrség, a közútkezelő és a közlekedési felügyelőség szakemberei, hogy javítani kell a főút közlekedésbiztonságán. Ennek első lépéseként helyezték ki a nagykapornaki kanyar mindkét oldalán azokat a "sokkoló, figyelmeztető" táblákat, amelyeken felborult motorosok ábrái és a veszélyt jelző feliratok láthatók.

A kormánybiztos hozzátette, az azóta megfogalmazott újabb javaslatok szerint úgynevezett akusztikus bemarással látnák el az úttestet, továbbá a panorámát eltakaró hálót, valamint kamerarendszert is telepítenének megelőzésként a veszélyesnek számító útszakaszra. Felmerült annak a lehetősége, hogy az út menti korlátok alsó felét is gumi- vagy fémeszközökkel egészítenék ki, növelve ezáltal az eleső motorosok védelmét.

A zalai kormánymegbízott arról is beszélt, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz javaslatot juttat el arról, készüljön új útügyi leírás a hasonlóan éles kanyarokban nagyobb dőlésszögű útburkolat építésére. Ez szintén azoknak a motorosoknak a testi épségét védené, akikre nem "száguldó, élő donorokként" kell tekinteni - fogalmazott Rigó Csaba.

Anti András, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője arról beszélt, hogy az elmúlt hetekben történt két halálos baleset szinte pontosan azonos helyen és módon történt. A körülményeket még vizsgálják. Elmondta azt is, hogy az elmúlt hét végén ugyanitt egy újabb motoros is balesetet szenvedett, ő szerencsére csak könnyebben sérült meg.

Ha a már eddig is 60 kilométeres sebességkorlátozó táblákkal jelzett útszakaszon a megelőzés nem lesz elég, "drasztikusabb" lépéseket terveznek a rendőrök - tette még hozzá.

A tájékoztató idejére ideiglenesen egy sávon lezárt útszakaszon demonstrációs szándékkal egy felborult motort, a környezetében szétszóródott bukósisakot és motoros csizmákat, valamint egy kitömött fekete hullazsákot is elhelyeztek a rendőrök. Néhány kilométerrel távolabb a megyei baleset-megelőzési bizottság tagjai szórólapokat és fényvisszaverőket osztogattak az arra közlekedőknek.

Két motorosszervezet több tucatnyi tagja gyertyagyújtással emlékezett meg balesetek halálos áldozatairól. Zalaegerszegi középiskolás diákok pedig az elhaladó autósoknak "Ne te légy a következő áldozat!" feliratot felmutatva szerveztek flashmobot, azaz villámcsődületet a tragédiák helyszínének közelében.