Az első világháború hőseinek állítanak emlékoszlopokat Hódmezővásárhelyen a Kincses és a Római Katolikus Temetőben csütörtökön.

MTI - A Történelmi Vitézi Rend hódmezővásárhelyi csoportja hat éve kiemelten foglalkozik az első és második világháborús hősi emlékművek és síremlékek gondozásával, felújításával – közölte Nagy László, a rend hadnagya.

A rend tagjai tették rendbe az elmúlt években a város környéki emlékhelyeket és sírokat. A folyamatba bekapcsolódott a hódmezővásárhelyi laktanya állománya és a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatok és háborús kegyeleti főosztálya is. A munkálatokat levéltári kutatások előzték meg, így derült ki, hogy számos, a helyi temetőkben nyugvó katonának már nincs meg vagy nem azonosítható a sírhelye – közölte a hadnagy.

Tiszteletükre állítanak fekete gránit obeliszkeket csütörtökön a Kincses és a Római Katolikus temetőben. A Kincses temetői emlékművön 81, a másikon 37 hősi halott neve szerepel – tette hozzá.

Az emlékoszlopok avatása után, a halottak napi emlékezésen megkoszorúzzák az ortodox temető szovjet hősi emlékművét, a román, szerb, bolgár és montenegrói katonák sírjait, valamint a Szent István templom falánál a Levente-emléktáblát is. A koszorúzás a Népkert vasútállomásnál álló Lelkek emlékére emlékműnél zárul.