Elfogadhatatlan az egészségbiztosítási pénztár egyedi méltányossági eljárása az emésztőrendszeri daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület szerint - derült ki Lakos Istvánnak, az egyesület elnökének az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményéből.

MTI - A szervezet elnöke átláthatatlannak és igazságtalannak érezi az egyedi méltányossági eljárás rendszerét.

A dokumentum szerint olyan finanszírozási rendszer szükséges, amely nem tesz különbséget beteg és beteg között, hanem biztosítja, hogy ha a kezelőorvos egy terápiát indokoltnak és előnyösnek tart a páciensénél, akkor rövid időn belül meg is kaphassa.

Lakos István azt írta, hogy a problémára az is válasz a döntéshozóktól, ha közlik, mennyi pénzt lehet maximálisan egy rákbetegre fordítani, és milyen összeghatárt nem léphetnek át, mert másra kell a pénz. Ebben az esetben viszont vállalják fel az egészségpolitikai döntéshozók a nyilvánosság előtt is a felelősségét, és ne betegenként döntsenek arról, hogy kinek fér még bele a kezelése a keretbe, kinek már nem - indítványozta.

Az egyedi méltányossági eljárás keretében a betegek - a kezelőorvos által összeállított rendkívül részletes betegdokumentációval és szakmai indoklással - olyan gyógyszerekhez kérvényezhetnek finanszírozást az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP), amelyeket az adott betegségtípusban a biztosító egyébként nem finanszíroz.