98 millió forintos nemzeti forrást különítettek el a sertéstenyésztést szolgáló technikai eszközök beszerzésére. A cél a törzstenyészetek fejlesztésével a hazai sertéstenyésztési feltételek javítása, a megfelelő tenyészállatok szaporításának biztosítása. A támogatási igények benyújtására 2013. szeptember 30-tól csupán 15 nap áll majd rendelkezésre!

Javítani szükséges a sertés törzstenyészetek technikai hátterét, a megbízható teljesítményvizsgálatot, a hatékony nemesítést, hogy kiváló tenyészállatokat lehessen szaporítani. Az árualap megteremtéséhez a kiváló minőségű, de szűkebb körben előállítható és értékesíthető mangalica termékek mellett, szükséges a magyar nagyfehér hússertés, a magyar lapály sertés, a duroc és pietrain sertés termékek előállítása.

A tenyésztők 2013. szeptember 30-tól október 15-ig igényelhetik a forrást tenyészállat, az üzemi saját teljesítmény vizsgálat végzéséhez szükséges mérleg, és a mesterséges termékenyítéshez szükséges laboreszközök beszerzése után.

A támogatásra azok a törzskönyvezett sertéstenyészet állattartói jogosultak, akik rendelkeznek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál regisztrációval, nincs köztartozásuk és a szükséges nyilvántartásokat vezetik. További feltétel, hogy a beszerzett állatokat legalább egy éven át tartják, illetve az eszközöket legalább egy évig rendeltetésszerűen használják.

Az állattartó a számlával igazolt beszerzési ár és felmerülő költség mértékéig, de legfeljebb a jogszabály mellékletében rögzített maximális összegig igényelhet támogatást, amennyiben a rendelkezésére bocsátható de minimis pénzügyi keretet nem használta fel.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium