Szerdán véget ér a Horvátországgal szembeni lehetséges európai uniós szankciókról, valamint az úgynevezett Lex Perkovicról szóló vita Zágráb és az Európai Bizottság között - írta brüsszeli forrásokra hivatkozva szerdán internetes oldalán a Jutarnji List című zágrábi napilap.

MTI - A lap információi szerint Viviane Reding alapjogi biztos és Orsat Miljenic horvát igazságügyi miniszter szerdán Brüsszelben tárgyal, és már előre egy lehetséges közös sajtótájékoztatót jelentettek be. Márpedig a Jutarnji List brüsszeli forrásai szerint "biztosan nem jelennének meg a nyilvánosság előtt azért, hogy vádaskodjanak".

A zágrábi lap nem közölt részleteket arról, milyen megoldást találhattak, amely a horvát állam és az Európai Bizottság számára is megfelelő, ezek ismertetését a sajtótájékoztatótól várja.

Az úgynevezett Lex Perkovic az Európai Bizottság szerint sérti az uniós jogot, mert a horvát parlament mindössze néhány nappal Horvátország uniós csatlakozása előtt módosította az európai elfogatóparancs végrehajtásáról szóló horvát jogszabályt, mégpedig úgy, hogy csak azokat az embereket kelljen ilyen dokumentum alapján más uniós országoknak kiadnia, akiket 2002. augusztus 7. után elkövetett bűncselekmények miatt keresnek. A módosításról Zágráb nem egyeztetett Brüsszellel.

A törvénymódosítás értelmében Zágráb nem köteles elfogni és kiadni Németországnak Josip Perkovicot, az egykori jugoszláv titkosszolgálat, az UDBA korábbi tisztjét. A német hatóságok szerint 1983-ban ő adta ki a parancsot, hogy a jugoszláv titkos ügynökök öljenek meg egy NSZK-ban élő jugoszláv-horvát emigránst.

Horvátország, EU, jog, hírek, Nagyvilág