Magyarország nem azért lépett be az Európai Unióba, hogy "értelmetlen központi utasításokat hajtson végre", hanem egyenrangú félként bele akar szólni a közösség ügyeibe - jelentette ki Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője a kormánypárt XXV. kongresszusán szombaton.

MTI - A politikus arról beszélt, hogy a magyarok a történelem során nem féltek "a kalandos élet zavarától", a mai magyarok génjeibe van programozva a kihívások iránti lelkesedés. Párhuzamot vont eközött és a Fidesz, a kormány és a miniszterelnök jelenlegi nemzetközi politikája között, megjegyezve: a felvállalt konfliktusok célja az ország védelme, a szellemi, kulturális és anyagi erőforrások megmentése.

Szájer József szerint a korábbi szocialista kormányok ellenállás és zokszó nélkül adták fel az ország érdekeit, de az önfeladás korszakának vége, Magyarország az elmúlt években felegyenesedett, és visszafizette a szocialisták által felvett hitelt a Valutaalapnak, amely nélkül az ország nem élte volna túl a katasztrófát. "Aki odavezetett minket a szakadék szélére, most előszeretettel osztogat jó tanácsokat, mint egy mindentudó, nemrég frissített GPS" - fogalmazott az EP-képviselő, hozzátéve: nem hagyják neki, hogy újra odaülhessen a kormányhoz. "Ha csak szövegel, az néha szellemes és szórakoztató is lehet, főleg ha pont az ellenkezőjét tesszük annak, mint amit mond" - jegyezte meg.

A politikus bírálta a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és az Európai Központi Bank "senki által meg nem választott" hármasát, amely szerinte alkalmatlan recepteket kínál a válság kezelésére. Szavai szerint az "úgynevezett szakértők (…) kreativitást nélkülöző géphangként egyetlen választható lehetőséget közvetítenek", miközben Európa egyre több országa a magyar példát követi.

Szájer József azt mondta, pár hete Vivienne Reding uniós alapjogi biztos beismerte, hogy kettős mércét alkalmaznak az új tagországokkal szemben. Úgy fogalmazott: az igazi EU-nak azt a helyet tartja, ahol a nemzetek együttműködnek közös ügyeik sikereik érdekében, de nem szólnak bele a nemzetek ügyeibe, különösen akkor nem, ha maguk is azt teszik, amiért másokat bírálnak.

"Azok a közös Európa valódi ellenségei, akik alaptalan vádjaikkal, azonnal farkast kiáltó allergiás reakcióikkal, álomhüvelyezésükkel aláássák az együttes cselekvés hasznába vetett hitet" - jelentette ki. Úgy vélte, azok az ellenségek, akik nem képesek meghúzni az elválasztó vonalat a nemzeti és európai feladatok között, fel akarják számolni a nemzeteket egy közös euró-kormány érdekében.

Kitért arra is, hogy a küzdelmeknek koránt sincs vége, tovább kell harcolni egyebek mellett a rezsicsökkentés és a nemzeti étkezési jegyek védelmében. A jövő évi választásokra utalva azt mondta: az önálló döntésképesség vagy az ellenállás nélküli csendhez való visszatérés a tét.

A küldöttek elfogadták az országos választmány, az országos elnökség, az országgyűlési frakció, az európai parlamenti képviselőcsoport, a mandátumvizsgáló bizottság, a számvizsgáló bizottság, és az etikai bizottság beszámolóit.