A rezsicsökkentés melletti kiállást is deklaráló politikai nyilatkozatot fogadott el a Fidesz XXV. kongresszusa szombaton. A dokumentum rögzíti, hogy megvédik Magyarország gazdasági függetlenségét, a magyar családok biztonságát, és nem engednek semmilyen külső vagy belső nyomásnak, amely megpróbálna eltántorítani ettől.

MTI - A nyilatkozatot Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa, Csepel polgármestere ismertette.

Rögzítették: "nem fogjuk engedni, hogy a brüsszeli bürokraták visszaéljenek hatalmukkal, kettős mércét alkalmazzanak velünk szemben, és korlátozni próbálják nemzeti függetlenségünket".

Nem engedik azt sem - folytatódik a dokumentum -, hogy "a kapzsi bankok és a telhetetlen multinacionális vállalatok" a tisztességes verseny helyett erőfölényükkel visszaélve jussanak extraprofithoz a családok rovására.

Emellett azt sem hagyják, hogy "a bankok és a multik érdekeit képviselő bukott baloldal" a rezsicsökkentést visszavonja, vagy más módon újra kiszolgáltassa az országot - idézte Németh Szilárd a nyilatkozatot, amely úgy zárul: ismét összefogásra van szükség, hogy megvédjék a családok anyagi biztonságát, "Magyarország nem hagyja magát".

A nyilatkozat ismertetése előtt Németh Szilárd azt mondta, hogy a baloldali kormányok elherdálták a nemzeti vagyont, megduplázták az államadósságot és a munkanélküliséget, rezsitartozásokba, a kifizetetlen számlák világába taszították a családokat. 2010-ig Magyarország nem volt a maga ura, ám azóta jó pályára állt - jelentette ki, közös nemzeti ügynek, a Fidesz politikája sarokkövének nevezve a rezsicsökkentést.

Hozzátette, ma már világosan látni, hogy 2010-ig azért voltak Magyarországon a legmagasabbak a rezsiköltségek, mert a magyaroknak kellett megfizetniük a szocialisták által privatizált cégek extraprofitját. Ezzel szemben a Fidesz a programjában vállalta, hogy mindent megtesz a családok terheinek csökkentése érdekében - tette egyértelművé Németh Szilárd, megerősítve, hogy novembertől ismét csökken a háztartási energia ára, 11,1 százalékkal.

Ez azt jelenti, hogy egy család akár százezer forintot is meg tud spórolni évente - hívta fel a figyelmet a fideszes politikus, aki azt mondta, hogy a bukott baloldal a külföldi erőket hívja segítségül a rezsicsökkentés megfúrására.

Ezért az emberek csak a Fideszre és szövetségeseire számíthatnak a rezsicsökkentés ügyében - jelentette ki Németh Szilárd.

Úgy fogalmazott, "a rezsicsökkentés ügyében el fogunk menni akár a falig is", mert egyszer s mindenkorra le kell zárni azt a korszakot, amelyben az energiaszolgáltatók nyerészkedni tudtak az embereken. Fenntarthatóvá, folytathatóvá kell tenni a rezsicsökkentést, meg alkotni a közmű-szolgáltatási törvényt, amely kizárja a profitot a lakossági közműszolgáltatásoknál, át kell dolgozni a fogyasztóvédelmi törvényt, és "be kell betonoznunk a rezsicsökkentés politikáját", alkotmányos garanciákra lesz szükség - sorolta a politikus a feladatokat, hozzátéve ugyanakkor, hogy nagy ellenállásra számítanak, "valóságos rezsiharcot" kell majd vívni, és az emberek szemszögéből valójában a jövő évi választásnak is ez lesz a tétje.

A kongresszuson a küldöttek módosították a Fidesz alapszabályát, elsősorban technikai okokból, az egyetlen tartalmi változtatás a tagozatokat érintette. Mint Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke elmondta, a tagozatok mint "alulról szerveződő mozgalmi formák" nem váltak be, nehézkes volt a működésük. Ettől még szükség van tagozatokra, ezért az átalakításukra van szükség, hogy élőbbé válhasson a párt kapcsolata a társadalmi csoportokkal. Szeretnének felülről több iránymutatást adni e csoportoknak - fogalmazott, hozzátéve, hogy így egy felülről szervezett formaként határozzák meg a tagozatokat, amelyek igazgatóit azzal bízzák majd meg, hogy választókerületi egységenként szervezzék meg a csoportokat. Vannak olyan tagozatok - például a nyugdíjas-, az ifjúsági és a nőtagozat -, amelyekre minden választókerületben szükség van - ismertette a választmányi elnök az alapszabály-módosítással kapcsolatos szándékot.