Az MSZP alelnöke szerint keményebben kellene fellépniük egyes szakszervezeteknek a kormány munkavállalókat sújtó intézkedéseivel szemben.

MTI - Gúr Nándor csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: azok, akik az előző kormány idején gördülő sztrájkot szerveztek, nem emelik fel a szavukat most, amikor kevesebben dolgoznak, kevesebb pénzért, korlátozzák a munkavállalók jogait, csökkentek vagy megszűntek a műszakpótlékok, megnehezítették a munkabeszüntetéseket, hanem belenyugszanak ebbe.

Az MTI kérdésére a parlament foglalkoztatási bizottságának MSZP-s elnöke Gaskó Istvánt, a Liga Szakszervezetek és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnökét nevesítette a kritika címzettjeként. Hangsúlyozta azonban, hogy bírálatuk elsősorban a kormánynak szól, a munkavállalói érdekképviseleteket pedig arra biztatják, keményebben lépjenek fel céljaikért.

Gúr Nándor azt ígérte: ha a szocialisták kormányra kerülnek, olyan munkatörvénykönyvet fogadnak el, amely erősíti a munkavállalók biztonságát, segíti a foglalkoztatottság bővülését és az emberek többségének keresetnövekedését hoz - úgy, hogy közben "nem szorítják falhoz a munkaadókat".

A szocialista politikus emellett bírálta a fideszes Kósa Lajos törvényjavaslatát, amely a ki nem adott szabadnapok pénzbeli megváltását tenné lehetővé egyszeri alkalommal. Véleménye szerint alapvető probléma, hogy az indítványról semmilyen egyeztetést nem tartottak az érdekképviseletekkel. Hozzátette: egyetért azzal a szakszervezeti állásponttal, hogy a szabadság "nem eladó", mindenkinek lehetőséget kell adni arra, hogy kivegye az őt megillető szabadnapokat.

Jelezte azt is, hogy március 31-éig kell kiadni az előző évben ki nem vett szabadnapokat, szerinte így értelmezhetetlen, hogy Kósa Lajos február 1-jével javasolja a szabadságmegváltást.