Budapest - Az Együtt-PM azonnali vizsgálatot követel a Pető intézet ügyében, hogy kiderüljön, megkapja-e az intézet a múlt héten megígért 420 millió forintos költségvetési támogatást.

MTI - Szabó Tímea független országgyűlési képviselő, az Együtt-PM választási szövetség társelnöke szerdai közleményében úgy fogalmazott, "bebizonyosodott, hogy az Orbán-Simicska rezsim ismét hazudott", ugyanis a Pető Intézet mégsem kapja meg az ígért támogatást. A "gyorssegély" félrevezetés, a 420 millió forint mindössze a 2013-2014-es tanévre szóló, a törvény által már korábban biztosított keretösszeg, és nem extra támogatás, amely kimenthetné a csődhelyzetből az intézményt - vélte a politikus.

A képviselő azt írta: információikat, hogy a kormány a Pető Intézet egyik épületébe költöztetné a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI), az Emberi Erőforrások Minisztériuma határozottan cáfolta. Azonban úgy tűnik, a kormány cáfolata "kacsa". A kormány "készülő ingatlanpanamájára" egyértelmű bizonyítékok vannak - tette hozzá.

Szabó Tímea szerint megdöbbentő, hogy a kormány a beteg gyermekeket segítő, nemzetközi hírű Pető intézet "tönkretételére készül". Az Együtt-PM azonnali vizsgálatot és az intézmény költségvetési helyzetének haladéktalan rendezését követeli.

Az Index szerdán azt írta: nem kap plusz 420 millió forintos támogatást a nehéz pénzügyi helyzetbe került Pető Intézet, pedig az oktatási államtitkárság múlt heti bejelentése után még az intézmény vezetésében is sokan abban reménykedtek, hogy a tárca kihúzta őket a bajból.

Makk Ádám, a mozgássérült gyerekek speciális oktatását végző világhírű intézmény PR-vezetője az MTI-nek szerdán elmondta, hogy a Pető Intézet azt szeretné, ha az intézményre szabott állami normatívát kaphatnának hosszabb távon, szerintük ugyanis ez jelentene megoldást a jelenlegi nehéz anyagi helyzetben. Ezt azzal indokolta, hogy a konduktorok az intézetben nagyobb óraszámban foglalkoznak a mozgássérültek fejlesztésével, mint más intézményekben.

Az intézethez tartozó három budapesti ingatlan - a Villányi úti épület, a Kútvölgyi úti központ és a szomszédságában álló beépítetlen telek - jövőjéről, esetleges eladásáról szóló kérdésre azt mondta, nem tud semmilyen, az értékesítéshez kapcsolódó hivatalos kezdeményezésről.