Kijev - Törvényjavaslatot nyújtott be egy közismert ukrán ellenzéki képviselő, kezdeményezve, hogy a rohamrendőrök viseljenek a felszerelésükön olyan jelzést, amely alapján azonosítani lehet őket.

MTI - "Gyakran előfordul, hogy intézkedés közben az állampolgárok követelésére nem tudják igazolni magukat a rendfenntartó erők tagjai, amivel megszegik a rendőrségről szóló törvényt. Az indítványban kezdeményezem, hogy olyan jelzést tegyenek a rendőrök sisakjára és öltözetük hátsó részére, amely alapján azonosíthatók - fejtette ki csütörtökön Olekszandr Brihinec, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza frakció tagja.

Szavai szerint a parlamentnek támogatnia kell az azonosító jel bevezetését, "hogy a rendfenntartó erők munkatársai törvényellenes cselekedetek elkövetése közben ne bújhassanak el arctalan sisakok mögött". Hangsúlyozta, hogy az embereknek joguk van tudni, a rendőrség mely tagjával van dolguk.

Ellenzéki körökben komoly felháborodást keltett, hogy a kijevi városi tanács épülete előtt a napokban tartott demonstráció alatt a rohamrendőrök egyike megütött egy parlamenti képviselőt, akit súlyos állapotban szállítottak kórházba.