Szolnok - Újraindították több mint 35 év után a révátkelést a Tiszán Rákóczifalva és Tiszavárkony között; az egyelőre próbaüzemben működő kishajó naponta háromszor közlekedik oda-vissza a két part között, és a vízi járművel sétahajózni is lehet a folyón.


MTI - Eddig a két település között a szolnoki Tisza-híd jelentette a közúti kapcsolatot 27 kilométeres távolsággal - mondta Krizsán József, Rákóczifalva független polgármestere pénteken az MTI-nek, hozzátéve: mindkét településen azt várják, hogy a gyalogosok, kerékpárosok számára átkelési lehetőséget nyújtó eszköz által mind több természetbarát fedezi fel a folyó és partja szépségeit, fellendítve ezzel a térség idegenforgalmát. 

Rákóczifalván a turizmus élénkítéséért már korábban kialakítottak egy, a tiszai ártér élővilágát bemutató tanösvényt, és mindkét parton van homokpad a nyári fürdőzéshez.

A polgármester felidézte: a rév újraindításának tervei még évekkel ezelőtt fogalmazódtak meg, és több lépésben jutottak el a megvalósításig. A projekt 2007-ben indult, amikor is a 14,6 millió forintos beruházáshoz 11 millió forint központi támogatást kaptak, a többi pénzt önerőből biztosították. Ebből az összegből egy 12 személyes, gyalogosok és kerékpárosok szállítására is alkalmas kishajót vásároltak, amelyet Boris néninek neveztek el a révet egykoron kezelő asszony emlékére. A révlejárókat mindkét parton átépítették.

A rákóczifalvai önkormányzatnak 2008-tól kezdve azonban több éven át nem volt forrása a révhajó üzemeltetésére, pénzét elvitték a kötelező feladatokkal kapcsolatos kiadások, az újraindításra csak most tudtak anyagi fedezetet biztosítani - jelezte Krizsán József.           

A révhajó várhatóan október végéig ingázik a Tiszán, majd a kiadásokat összevetve a bevételekkel megvonják a próbaüzem mérlegét.