Tüntetések kezdődtek Marokkóban, miután VI. Mohamed király kegyelmet adott a spanyol Daniel Fino Galvannak, akit harminc év börtönbüntetésre ítéltek tizenegy gyermek megerőszakolása miatt. A férfin kívül további negyvenhét spanyol rab kapott kegyelmet kedden János Károly spanyol király kérésére, aki múlt hónapban látogatta meg a marokkói királyt.

Musztafa Ramid igazságügyi miniszter megerősítette a hírt, és közölte, hogy a férfi csütörtökön elhagyta Marokkót, és soha többet nem térhet vissza az országba.

A döntés nagy port kavart Marokkóban. A Február 20. mozgalom aktivistái, akik a 2011-es arab tavasz során kormányellenes demonstrációkat szerveztek, tüntetésre hívták fel az embereket Rabatban. A történtek a szociális médiát is megmozgatták, Twitteren például azt írta egy nő, hogy a király kegyelme az áldozatoknak olyan, mintha még egyszer megerőszakolnák őket.

Galvant tizennyolc hónappal ezelőtt ítélte el a kenitrai büntetőbíróság, miután bűnösnek találták tizenegy négy és tizenöt év közötti gyermek megerőszakolásában, valamint a velük való közösülés lefilmezésében. Hamid Krayri szerint, aki az áldozatokat és családjaikat képviseli az ügyben, a nyugdíjas férfi két lakást is birtokolt Kenitrában, nem messze Rabattól. A férfi ellen akkor indítottak eljárást, amikor három évvel ezelőtt aktivisták olyan felvételeket mutattak Galvanról az ügyvédnek, amelyeken a férfi az áldozataival látható, adta hírül a Gulf News.